Азиатските индекси се повишиха от тримесечното си дъно, след като най-големият световен производител на смартфони – корейската Samsung Electronics Co. отчете по-добри от очакванията резултати.

Индексът MSCI Asia Pacific добави 1.3% към стойността си, повишавайки се за пръв път от четири дни насам.

Японският Topix се повиши с 1.6%, след като йената поевтиня спрямо долара за втори ден. Фючърсите на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 добавиха 0.7% към стойността си, след като вчера индексът прекъсна най-дългото си понижение от 13 месеца насам и добави 1.2% към стойността си.

Ръстът на щатските индекси стана реалност след стенограмата от предходната среща на Фед, от която стана ясно, че повишаване на лихвите е малко вероятно преди края на април.

Европейските акции се повишиха, след първата в еврозоната дефлация от 2009 година насам, която подхрани очакванията за допълнителни стимули от страна на ЕЦБ на предстоящата среща на 22 януари.

Специалисти от Bank of America Corp. до UBS AG твърдят, че няма ясни признаци за край на спада в цената на петрола, след като суровината загуби над 50% от юни насам. Централната банка на Великобритания се очаква да задържи нивото на лихвите без промяна.

„Фед най-вероятно едва ли ще повиши лихвите, докато пазарите са волатилни и опасенията за дефлация са налице“, коментира Матю Шерууд, инвестиционен стратег в Perpetual Ltd., цитиран от Bloomberg. “И докато наскорошното понижение на акциите не е довело до големи възможности, свързани с ниски финансови оценки като цяло, налице са пазари, които са атрактивно оценени, като Китай, например“, допълва още специалистът.

Азиатските индекси се търгуват при съотношение цена-прогнозирана печалба от 13.4, спрямо 13.19 вчера, когато бе регистрирана най-ниската стойност на съотношението от октомври. За сравнение широкият щатски индекс се търгува при подобно съотношение от 16.4, а европейския Stoxx Europe 600 Index при 13.9.

Щатският суров петрол се повиши с 0.8% до 49.01 долара за барел, след като добави 1.5% предходната сесия.