Две години на непрестанен ръст на щатските индекси е довел до почти пълното изчезване на „мечките" от пазара. Сред професионалните инвеститори на Уолстрийт липсва специалист, който да очаква понижение на основните щатски индекси през тази година.

В същото време търгуващите на паричните пазари в САЩ започнаха да се отказват от инвестициите си в облигации и повишиха значително позициите си в акции, насочвайки четири пъти повече средства в акции през изминалия месец.

Средните очаквания на специалистите са за ръст на S&P 500 от 8.1%, след като показателя се е повишил с 44% от 2012-та година насам.

И докато всички очакват ръст на щатските индекси, той би бил най-слаб от четири години насам.

„Трудно е в момента да не си дълъг“, коментира Дубравко Лакос-Бужас, стратег в JPMorgan Chase & Co., цитиран от Bloomberg. “Оставаме предпазливи обаче, поради рисковете пред ръста на световната икономика и потенциалната промяна в монетарната политика на Фед през тази година. Това, че всички са дълги на пазара също е причина за притеснения“, допълва още специалистът.

Анализаторите от Уолстрийт подцениха „бичия пазар“ от 2011-та година насам, след като широкия индекс S&P 500 бележеше ръст от над 10% през последните три години, което е най-дългата подобна серия от края на 90-те години на миналия век.

Индексът се е повишавал през 20 от последните 26 месеца и не е губел в повече от три поредни дни през изминалата година, нещо което не се е случвало в историята му.

След година в която анализаторите прогнозираха ръст, който се оказа наполовина на реалното изменение на индекса, те очакват повишение от 166 пункта, или прогнозите са за средна стойност от 2 225 пункта за тази година.

Ако повишението на индекса се сбъдне, това ще е второто най-голямото повишение на показателя от това през 1990-1998 година.