Азиатските индекси се измениха минимално преди данните за заетостта в САЩ. Индексите на суровиннодобивните компании се понижиха, докато тези, произвеждащи потребителски стоки, нараснаха.

Индексът MSCI Asia Pacific Index, следящ представянето в региона, се понижи с 0.1% до 140.68 пункта.

„Инвеститорите най-вероятно ще са внимателни до изнасянето на данните за заетостта и безработицата в САЩ“, коментира Рик Спуунър, пазарен стратег в CMC Markets, цитиран от Bloomberg. “И докато щатската икономика продължава да нараства при умерени темпове, налице е известна слабост при някои от изнасяните данни“, допълва още специалистът.

Очакванията на анализаторите са за над 200 000 нови работни места през ноември, което би бил 10-ият пореден месец на подобен ръст. Нивото на безработица се очаква да се е задържало при най-ниската си стойност от юли 2008 година насам.

Японският Topix се понижи с 0.1%, а австралийският S&P/ASX 200 добави 0.2% към стойността си.

Шанхайският основен индекс се повиши с 4.3% вчера, с което повишението му за последния месец възлиза на 19%, или най-много сред 93-те основни пазари. Ралито на пазара в Китай съвпадна с нарасналото използване на ливъридж от страна на инвеститорите. Това повиши търгуваните обеми на китайския пазар до рекордни стойности.

Вчера щатският индекс Standard & Poor’s 500 се понижи с 0.1%, отстъпвайки от рекордното си ниво на затваряне предходния ден.

Междувременно Марио Драги заяви вчера, че европейската централна банка ще подсигури стимули за затруднената европейска икономика през следващото тримесечие. Това в известна степен разочарова инвеститорите, които очакваха обявяване на незабавни мерки от страна на централната финансова институция.

Фючърсите на петрола се понижиха, като тези на брента се търгуват при нива от 69.30 долара за барел с доставка през януари, а на щатския суров петрол при нива от 66.50 долара за барел с доставка през януари.

Златото и среброто се търгуват без съществени изменения в нивата си съответно при 1 202 долара и 16.40 долара за унция с незабавна доставка.