Петролът се оттласна от петгодишното си дъно вчера, регистрирайки най-високата си волатилност за последните две години. Азиатските индекси възстановиха част от загубите си преди това, водени от поскъпването на валутите в региона.

Вчера щатският суров петрол се оттласна с 4.3% нагоре от достигнатата си най-ниска стойност от септември 2009 година насам. Ценната суровина се търгува рано тази сутрин при нива от 68.50 долара за барел.

Брентът се понижи днес с 0.6%, след силното си поскъпване вчера, и се търгува рано тази сутрин при нива от 72.05 долара за барел с доставка през януари.

Китайските индекси се повишиха вследствие на спекулациите, че централната банка на страната ще повиши обема на стимулите.

Спадът в цените на металите и енергийните суровини подновиха темата и опасенията, свързани с дефлацията.

Централните банки на Австралия и Индия запазиха нивата на лихвите без промяна преди срещата на ЕЦБ тази седмица.

„Поевтиняването на петрола е положително за някои страни като САЩ и Япония, но също така може да има и негативни ефекти върху някои развиващи се страни, изнасящи петрол, и да доведе до забавяне на световната икономика“, според Айако Сера, пазарен стратег в Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd., цитиран от Bloomberg.

Поевтиняването на петрола, като цяло, ще е положително за световната икономика, макар и да засили рисковете за страните производителки на суровината, сред които и Русия, според ръководителя на МВФКристин Лагард. МВФ занижи през октомври прогнозирания ръст на световната икономика за тази година до 3.3%, както и за следващата до 3.8%.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се повиши за пръв път от четири дни насам. Индексът бе подкрепен от поскъпването на енергийните и суровиннодобивните компании вчера.

Най-сериозно възстановяване вчера регистрира цената на среброто. Благородният метал се оттласна с около 15% от регистрираното си рано вчера дъно и се търгува при нива от 16.40 долара за унция.

Златото също се повиши сериозно и вече се търгува при нива от 1 208 долара за унция.