Сривът в цената на петрола може и да е добър за потребителите на горива, но определено сочи сериозен дисбаланс в посоката на фондовите пазари и цената на суровината.

За последен път петролът се е търгувал при настоящите си стойности, когато световната икономика е била в рецесия. И това е напълно логично предвид на перспективите тогава пред потреблението на суровината.

В противовес със спада в цената на петрола, щатските индекси са при исторически върхове, а много от индексите на водещи световни икономики са при няколкогодишни максимуми.

Както се вижда от таблицата по-долу, петролът и щатските индекси (в случая S&P 500) са относително положително корелирани в своите изменения (в дългосрочен план).

Тази корелация се нарушава сериозно от първото тримесечие на годината и това поставя въпроса дали спадът на петрола е прекомерен или индексите са при нереално високи нива.

Понижението в цената на суровината се обяснява основно със свръхпредлагането, идващо основно от САЩ и произвежданите рекордни количества шистов петрол.

Въпросът има обаче още една гледна точка – а именно слабото търсене на петрола, дори и в условията на геополитически кризи. То до голяма степен е доказателство за слабостта в глобалната икономика, идващо по няколко направления – еврозоната и забавянето на развиващите се икономики (като китайската, например).

В условията на ниска цена на петрола най-вероятно свъхпредлагането до голяма степен ще се саморегулира (инвестициите в добив на шистов петрол ще намалеят) и въпросът до голяма степен ще е в това какво ще е търсенето, или казано по друг начин - какъв ще е ръстът на световната икономика.

По-добър ръст (над настоящите очаквания) би предопределил постепенно възстановяване в цената на петрола и до голяма степен би оправдал настоящите рекордни стойности на индексите.

По-слаб ръст пък най-вероятно ще доведе до траен период на ниски цени на петрола, но сериозно отстъпване на индексите от настоящите им нива и постепенно нормализиране на корелацията между петрола и индексът.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на петрол или други финансови активи.