Брентът продължи с понижението под четиригодишното си дъно, след като страните от ОПЕК запазиха производството си непроменено и така неформално обявиха ценова война на щатския шистов добив на петрол.

Фючърсите на брента се понижиха до 71.40 долара за барел с доставка през януари, като моментно регистрираха най-ниска стойност при 71.10 долара за барел. Седмичното понижение на суровината възлиза на 11%.

Щатският суров петрол се насочва към най-голямото си понижение от 2011 година насам. Суровината се търгува при нива от 68.25 долара за барел, като моментно се понижи до 67.90 долара за барел.

Страните от ОПЕК се споразумяха да запазят производството си без промяна при ниво от 30 милиона барела на ден. Политиката на картела ще инициира сериозно срив при шистовия добив на САЩ, прогнозират специалисти.

Изпреварващите темпове на производство на шистов петрол от САЩ доведоха до свръхпредлагане на пазара и начало на сериозен спад при цените на суровината.

„ОПЕК иска справедлива цена на петрола и не изпраща сигнали на никого“, коментира генералният секретар на организацията Абдала Ел-Барди след пресконференцията във Виена вчера пред финансовото издание Bloomberg.

„Добре дошли в новата петролна реалност“, според Марк Кийнан, стратег суровини в Societe Generale SA. „Ако ОПЕК бе намалил производството си, то това автоматично би означавало понижение на пазарния дял на картела. Това би стимулирало по-нататъшно развитие на шистовата индустрия в САЩ“, допълва още специалистът.

Производството на петрол в САЩ е нараснало до 9.08 милиона барела на ден към 21 ноември, което е най-високо ниво от януари 1983 година насам. Запасите от петрол на САЩ са нараснали до 382 милиона барела.