Петролният министър на Саудитска Арабия заяви, че спадът в цените на петрола ще се стабилизира и няма нужда от ограничаване на производството.

„Никой не трябва да ограничава производството си и пазарът ще се стабилизира сам“, коментира Али Ал-Наими ден преди срещата на ОПЕК във Виена.

„Защо Саудитска Арабия трябва да ограничи производството си? САЩ също е голям производител в момента. Трябва ли САЩ да намали производството си“, пита Ал-Наими, цитиран от Bloomberg.

Коментарите му инициираха сериозно понижение в цената на петрола. Щатският суров петрол се понижи моментно под 74 долара за барел с доставка през януари, но отново се върна малко над психологическото ниво.

Петролът тип брент също се понижи, достигайки моментно нива от 78 долара, или с около половин долар над постигнатата си най-ниска стойност за последните четири и половина години. И тук суровината върна част от загубеното след изказването и се разменя при нива от 78.50 долара за барел.

Утре петролните страни на 12-те страни членки на ОПЕК се срещат във Виена, за да обсъждат производствената си политика в условията на поевтинял с близо 30% петрол от юни насам.

Анализаторите са разделени наполовина относно това дали страните ще намалят произвежданите си количества или не.