Китайските индекси се понижиха след данните, отчели понижение в цените на недвижимите имоти в повечето от водещите градове в страната.

Японските индекси се повишиха, след като министър-председателят на страната се подготвя за нови избори, повиши стимулите за икономиката и отложи повишаването на ДДС.

Индексът, следящ представянето на китайските акции в Хонконг, загуби 1.1% от стойността си, след като цените на имотите са се понижили през октомври в 69 от водещите 70 града на страната на месечна база.

Индексът Topix добави 2.1% към стойността си, след като предходния ден се понижи с най-много от 2 октомври насам. Другият основен индекс - Nikkei 225, нарасна с 2.2%, след като загуби 3.1% ден по-рано.

Фючърсите на щатските индекси се търгуват леко нагоре, като тези на широкия индекс S&P 500 са на два пункта от исторически най-високите стойности на индекса, постигнати в средата на миналата седмица.

„Извън САЩ налице е фрагилност в световната икономика, която разчита единствено на един двигател – монетарни стимули за икономиките“, коментира Крис Грийн, директор в First NZ Capital Ltd., цитиран от Bloomberg. “Предвид на реакцията на японската икономика на първото повишение на данък добавената стойност, настоящият момент не е подходящ за друго повишение“, допълва още специалистът.

Шанхайският основен индекс се понижи с 0.6%, като понижаващите се цени на имотите бяха поредната тревога за бъдещото развитие на втората най-голяма световна икономика.

Фючърсите на суровия петрол се понижиха до 75.20 долара за барел, загубвайки 0.2% от стойността си вчера, след като в края на седмицата приключиха повишение от над 2%. Брентът в Лондон поевтиня с 0.6% до 78.85 долара за барел с доставка през януари.

Златото се търгува без съществена промяна при нива от 1 190 долара за унция с незабавна доставка, а среброто се разменя при 16.15 долара за унция.