Азиатските индекси се повишиха за четвърти пореден ден, водени от ръста на японските, след като йената поевтиня до нов седемгодишен минимум спрямо долара.

Спекулациите за отлагане на повишението на ДДС в Япония също допринесоха за позитивното представяне на пазарите в региона. Topix нарасна до най-високото си ниво от шест години насам.

Индексът MSCI Asia Pacific Index добави 0.3% към стойността си - до ниво от 141.38 пункта.

„Инвеститорите предпочитат японски акции предвид на повишението на стимулите от страна на централната банка и потенциалното отлагане във времето на повишението на данък добавена стойност в страната“, коментира Тим Шрьодерс, портфолио-мениджър в Pengana Capital Ltd.

„Интересно ще е да видим до къде ще продължи ръстът“, допълва още специалистът пред финансовото издание Bloomberg.

Инвеститорите очакват доклада за ръста на японската икономика за третото тримесечие, който ще бъде изнесен на 17 ноември.

Индексът Topix се повиши с 0.8%, като от края на октомври, когато централната банка увеличи стимулите, е добавил 8.4%.

Фючърсите на Standard & Poor’s 500 изгубиха 0.1% от стойността си, след като вчера индексът се повиши до нов исторически рекорд за пети пореден ден, добавяйки едва 0.1%.

Индекъст S&P 500 възстанови 9.5% от шестмесечния си минимум през октомври, след по-добрите от очакванията резултати от щатските компании.

Рекордът на щатските индекси става обаче при изтъргувани едва 5.5 милиарда акции, или най-малко от два месеца насам.