Азиатските индекси се понижиха към шестмесечно дъно, а средните лихви по облигациите в развитите икономики се понижиха до рекордно ниво заради опасенията за икономиката на еврозоната.

Петролът продължи поевтиняването си, като повлече индекса на суровините до най-ниското му ниво от 2009 година насам.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се понижи с 1%, като японският Topix загуби 2.2% от стойността си.

Фючърсите на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 добавиха 0.3% към стойността си, след като показателят се понижи до шестмесечно дъно вчера. Широкият щатски индекс приключи вчерашния ден със спад от 0.8%, след като по-рано през деня се понижаваше с до 3%, като моментно се оказа под нивото си от началото на годината.

По-голям от очакванията спад на продажбите на дребно в САЩ инициира опасения сред инвеститорите, че щатската икономика може сериозно да бъде засегната от забавянето на икономиката на еврозоната.

Лихвите по 10-годишните японски облигации се понижиха, а щатските държавни облигации поскъпнаха за осми ден, като инвеститорите отложиха очакванията си за повишение на лихвите от страна на Фед.

Щатският суров петрол поевтиня с 1.3% до 80.70 долара за барел с доставка през ноември.

Виж още: Петролът с най-голям дневен спад от три години

Днес ще бъдат изнесени данните за инфлацията в еврозоната, които най-вероятно ще повлияят върху нивата на търговия на еврото спрямо долара.

Гръцките облигации поевтиняха, а Германия занижи прогнозирания си ръст след поредицата от негативни данни за икономиката й.

„Налице е сериозна корекция при щатските акции и това разклаща инвеститорското доверие“, коментира Тоби Лоусън, анализатор в Newedge Group SA, цитиран от Bloomberg.

Основният европейски индекс Stoxx 600 приключи вчерашния ден със загуба от 3.2%, което бе най-голямото му дневно понижение от близо три години насам, като нивото му на затваряне бе с 11% под върха му от юни.

Китайските индекси се разграничиха от всеобщото негативно настроение, като шанхайският основен индекс добави 0.2% към стойността си, докато широкият CSI 300 Index се повиши с 0.1%.

Брентът с доставка през ноември поевтиня с 87 цента до 82.91 долара за барел.

Златото се възползва от слабостта на фондовите пазари и отбеляза известен ръст, повишавайки се до нива от 1 240 долара за унция вчера.