Щатската инвестиционна банка Goldman Sachs традиционно обявява своите прогнози за следващата година към края на ноември.

От шестте инвестиционни предложения на банката през изминалата година четири са донесли положителна доходност, едно е донесло отрицателна и едно е било с близка до нулата доходност.

А ето какво очакват да се случва с класовете активи през следващата година, според Golman Sach:

1. Подгответе се за по-нататъшен спад на еврото

Специалисти на банката прогнозират по-нататъшно понижение на единната валута спрямо долара до нива от 1.15 в следващите 12 месеца. Това частично ще се предопредели от перспективите за повишение на лихвите в САЩ и частично от слабостта на икономиката на еврозоната.

2. Купувайте 10-годишни облигации при доходност над 3%, но не под 2%

От банката очакват 10-годишните държавни облигации, които към момента са с лихви от 2.3%, да се търгуват с доходност над 3% до следващия юни.

3. Заложете на европейския индекс Eurostoxx 50

Според икономисти на банката, възстановяването на ръста на европейската икономика, очаквано догодина, не е заложено в нивата на акциите в момента.

4. Купувайте високорискови облигации

От щатската инвестиционна банка очакват слабото представяне на високорисковите кредитни пазари да даде възможност за наваксване на търгуваните там активи.

5. Заложете на кошница от вносители на петрол на развиващите се пазари

Понижението в цената на петрола си има и своите позитиви и те се усещат от големите вносители на суровината на развиващите се пазари, чиито разходи се понижават значително.

6. Продавайте швейцарския франк срещу шведската крона

Очаквания за противоположна монетарна политика между банките в Швейцария и Швеция е в основата на тази препоръка.

7. Скъсявайте медта спрямо никела

Подгответе се за по-слабо представяне на медта, в сравнение с никела до края на следващата година. Това ще е начин да изтъргувате „диференциацията в предлагането“, след като медта влезе в 20-годишен „супер цикъл“, довел до сериозно нарастване на предлагането.

8. Удължавайте долара спрямо кошница от южноафриканския ранд и унгарския форинт

От инвестиционната банка очакват силното представяне на долара срещу валутите на някои развиващите се страни да продължи и през следващата година.

* Материалът не е препоръка за покупка или продажба на финансови активи.