Златото най-вероятно ще поевтинее с нови 13% от настоящите си нива през следващата година, след като силната щатска валута ще продължава да оказва низходящ натиск върху благородния метал, според най-прецизния анализатор в прогнозите си за златото, пред финансовото издание Bloomberg.

Цената на златото най-вероятно ще се понижи до 1 000 долара за унция, а дори под посоченото психологическо ниво, според Барнабас Ган, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур.

Всяко подобрение в търсенето от Китай и Индия - двата най-големи купувачи на благородния метал, едва ли ще компенсират и неутрализират поевтиняването на метала, смята Ган.

Златото се понижи до най-ниското си ниво от април 2010 година насам, след като доларът се повиши с най-много от пет години спрямо 10-те основни валути.

Фед прекрати стимулите за щатската икономике през изминалия месец, като се очаква да започне да обмисля кога през следващата година ще прибегне до първото повишение на лихвите от 2008 година насам. Това са фактори, които най-вероятно ще държат долара скъп, а цената на златото ниска.

И други анализатори прогнозират спад в цената на златото. Специалисти от Goldman Sachs Group, Societe Generale SA и ABN Amro Group NV също прогнозират по-нататъшни загуби.

„Прогнозата ни за следващата година е златото да поевтинее до 1 000 долара за унция, предвид наличния сериозен низходящ потенциал“, допълва още Ган. „До голяма степен движението на златото ще зависи от това колко силна е щатската икономика и щатската валута“.

Спот цената на златото се понижи до 1 132.16 долара за унция - ниво, невиждано от четири години насам, преди металът да възстанови част от загубеното и да се търгува при 1 144 долара за унция.

Цената на златото ще приключи годината при ниво от 1 100 долара и ще се понижи до 800 долара до края на следващата година, смята Джорджет Бойл, анализатор в ABN Amro, в прогноза, публикувана по-рано тази седмица.

Шансовете металът да поевтинее под 1000 долара за унция се увеличават предвид на поевтиняването на петрола и подобрението в състоянието на щатската икономика, смята още специалистът.