Най-влиятелният руски петролен ръководител Игор Сечин заяви в интервю за австрийски вестник, че цената на петрола би могла да падне под 60 долара до средата на следващата година.

Сечин, който е главен изпълнителен директор на най-големия руски петролен производител Роснефт, също така заяви, че производството на петрол в САЩ ще падне след 2025 г. и че трябва да бъде създаден съвет по петролния пазар, който да следи цените.

"Очакваме, че спад в цената на петрола до 60 долара и под това ниво, но само през първото полугодие или по-скоро до края на първото полугодие на следващата година,'' е заявил Сечин пред Die Presse.

Вчера ОПЕК взе решение да не ограничава производството на петрол, за да ограничи глобалният спад в цените, което свали цената на петрола от сорта брент до четиригодишно дъно от под 73 долара на барел.

Русия не е член на ОПЕК.

Сечин, който се срещна с представители на световните петролни сили във Виена по-рано тази седмица, заявява, че Русия има потенциала да намали производството с между 200 000 и 300 000 барела на ден, ако цените останат ниски.

За производството на петрол в САЩ Сечин казва: "След 2025 г. производствените количества ще намалеят заради ресурсната база в степента, в която я познавам днес.''

Вчера Роснефт обяви, че решението на ОПЕК да остави производството си без промяна няма да засегне работата на компанията.