Азиатските индекси се понижиха, водени от спада във фючърсите на щатските индекси и данните за промишлената активност в Китай, отчели забавяне в сектора. Петролът се понижи до петгодишен минимум, а разходите на американците по време на Черния петък са намалели спрямо предходната година.

Индексът, следящ азиатските пазари - MSCI Asia Pacific, се понижи с 0.9%, а фючърсите на широкия Standard & Poor’s 500 изгубиха 0.4% от стойността си.

Щатският суров петрол поевтиня с 2.4% до 64.59 долара за барел, изпращайки енергийните стоки към най-голямата им тридневна загуба от началото на финансовата криза.

Златото поевтиня, след като швейцарците отхвърлиха промени, свързани с това централната банка на страната да държи по-голяма част от резервите си в благородния метал.

Сривът в цените на петрола влошават инфлационните очаквания и водят до понижение в индексите, следящи представянето на суровините до многогодишни дъна.

Щатските потребители са намалили разходите си с около 11% в уикенда след Деня на благодарността.

Индексът, следящ активността в сектора на промишлеността в Китай, се е понижил до 50.3 пункта през ноември, което се оказа под прогнозираните от икономистите 50.5 пункта.

„Опасенията за спад в инфлацията и дефлация се подклаждат от случващото се с цените на енергийните суровини на международните стоково пазари в момента“, коментира Ричард Гибс, глобален стратег в Macquarie Group Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Решението на Саудитска Арабия дори да не се обмисли ограничаване на производството е до голяма степен продиктувано от геополитически причини“, допълва още специалистът.

Брентът загуби 2.6% от стойността си до 68.34 долара за барел, което бе най-ниското му ниво от четири години насам. Рано тази сутрин суровината се търгува при нива от 68.45 долара за барел.

Австралийският S&P/ASX 200 загуби 2% от стойността си, като индексът, следящ представянето на енергийните компании в страната, поевтиня с 6.4%. Индексът е загубил над 15% от стойността си за последните три сесии.

Златото с незабавна доставка поевтиня с 2.1% до 1 142 долара за унция, което бе най-ниското му ниво от 7 ноември насам. Среброто загуби 6.7% от стойността си и се търгува при нива от 14.95 долара за унция.