Азиатските индекси неутрализираха повишенията си, като австралийският долар се повиши до четиригодишно дъно, след като ръстът на икономиката на Австралия изненадващо се е забавил, а цената на петрола се повиши.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, MSCI Asia Pacific Index се търгува без съществено изменение, като японският Topix добави 0.1% до най-високото си ниво на затваряне от 4-ти юни 2008 година насам.

Близо пет бяха поскъпващите акции срещу всеки четири отбелязали спад в индекса MSCI Asia Pacific Index.

„Налице е прехвърляне на средства от суровините към акциите“, коментира Хироаки Хивада, стратег в Toyo Securities Co., цитиран от Bloomberg. “Ликвидността на щатските пазари се повишава и в момента сме във фазата на така наречения троен връх – силен долар, скъпи облигации и високи нива на акциите“, допълва още специалистът.

Основният китайски индекс Shanghai Composite Index се повиши с 0.8%, след като нарасна с 3.1% вчера. Спекулации за намаляване на задължителните минимални резерви от страна на централната банка в страната съдействаха за повишението на индексите в страната.

Пазарът на акции в Китай регистрира ръст през девет от последните 10 търговски дни, с което 14-дневния му RSI се повиши до 88 пункта, или най-високото му ниво от януари 2007-ма година насам.

Повишение вчера отбелязаха и щатските индекси. Индексът на сините чипове Dow Jones добави 102.75 пункта, или 0.6% до нов исторически рекорд при 17 879.55 пункта. Широкият Standard & Poor’s 500 нарасна с 0.6% до 2 066.55 пункта и е на няколко пункта от рекордните си нива.

Близо 6.6 милиарда акции смениха собственика си през търговската сесия, или близо до средните търгувани обеми за последния месец.

Цената на петрола се повиши за втори път през последните три дни, следствие на мнението на инвеститорите, че поевтиняването на суровината след решението на ОПЕК да не намали производтството си е било преекспонирано.

Фючърсите на петрола тип брент добавиха 1.3% към стойността си за барел с доставка през януари, а тези на щатския суров петрол се повишиха с 1.6%.