Драконови мерки за сигурност ще съпроводят визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който пристига у нас утре. Охраната ще бъде на най-високо ниво, от което биха останали доволни дори държавни лидери като Барак Обама и Владимир Путин.

За целта вече е впрегнат сериозен ресурс на МВР. На покривите на сградите ще бъдат разположени снайперисти. От вчера пък полицаи чукат от врата на врата и предупреждават живеещите край трасетата, по които ще преминава кортежът на Кери, да не отварят прозорците на жилищата си през целия ден.

Така залостени ще останат прозорците например на столичани, чиито домове се намират по протежение на бул. „Цариградско шосе” и паралелния бул. „Драган Цанков”.

По някои сгради в кв. „Изгрев” вчера се появиха и бележки, налагащи ограничение за отваряне на балконските врати и прозорците от 18 часа днес до 22 часа на следващия ден.

Общинските камери утре ще бъдат насочени към пл. „Александър Батенберг”. Поетапно ще бъде затваряно движението по маршрута на кортежа, който не се обявява публично от съображения за сигурност.

Ще бъде блокирана през целия ден само ул. „Леге” пред президентството. Забранено ще бъде и паркирането в синята зона по бул. „Цар Освободител”, на пл. „Александър Батенберг” и срещу парламента при паметника на цар Александър Втори.

Няма да се допуска също така спирането на автомобили и по ул. „Желязко Христов” при американското посолство. Вчера все още не беше уточнен часовият диапазон, в който ще е забранено паркирането, тъй като в общината не бяха получили от щатската мисия програмата за посещението на дипломат №1 на САЩ.

За сметка на това стана ясно, че от 12 часа утре ще има протест под наслов „Джон Кери, върви си у дома”, организиран чрез Facebook от Румен Дечев. От общината са разрешили той да се проведе на ъгъла на БНБ и ул. „Княз Александър Първи”, а не при фонтана пред президентството, какъвто е призивът в социалната мрежа.

„По закон не може при държавно събитие на същото място да има протест”, обясни шефът на общинската дирекция по сигурността Красимир Димитров, цитиран от вестник "Монитор".

Вчера столичани заподозряха, че безпрецедентните мерки по охраната на Кери, който ще бъде придружаван и от солидно количество агенти на Secret Service, са повод за тарашенето на шахтите край бул. „Цариградско шосе”. Оказа се обаче, че от общината са подели акция по почистването им заради снеготопенето.

След пристигането си утре от летището Кери ще отиде направо на „Дондуков” 2, където ще проведе първата си среща у нас – с президента Росен Плевнелиев, а след това ще разговаря и с премиера Бойко Борисов и с външния министър Даниел Митов, по чиято покана идва в България.

Топтемите, които Кери ще повдигне при срещите си у нас, са сътрудничеството в областта на сигурността, диверсификацията на енергийните източници, двустранните търговски връзки и инвестициите, уточниха от Държавния департамент на САЩ.

Пред нашите управници той ще подчертае и ключовото значение на върховенството на закона за реализиране на пълния потенциал на България като европейска демокрация. Обсъжданията ще преминат в контекста на усложнената международна обстановка след кървавите терористични атаки в Париж и обтягането на отношенията между Русия и ЕС заради замразяването на проекта „Южен поток”.

От МВнР поясниха, че при разговорите между Митов и Кери ще бъде поставен акцент допълнително върху двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

Визитата на държавния секретар на САЩ у нас е част от петдневен дипломатически тур в Европа и Азия, в който София е последната планирана точка. Обиколката на Кери започна миналата събота от Германия, откъдето на следващия ден отпътува за двудневна визита в Индия. Там, по информация на Ройтерс, държавният секретар на САЩ попаднал в лека катастрофа, но без пострадали.

По пътя обратно от Индия Кери спря в пакистанската столица Исламабад за разговори с местните власти по въпроси, касаещи борбата с тероризма. За днес програмата му предвижда визита в Швейцария, откъдето утре ще пристигне и у нас.

Очаква се Кери да бъде придружаван в страната ни от зам. държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд. Нейното име беше замесено в скандал покрай изтекъл в медиите запис от телефонен разговор, в който тя се изказва нецензурно по адрес на ЕС.

Малко преди Коледа премиерът разговаря с Кери по телефона. По-късно той разясни, че лично държавният секретар на САЩ му се обадил, за да изрази подкрепата на американското правителство към новия български кабинет.