Надявам се първата среща на работната група за газопровода Южен поток на високо ниво да се проведе в София, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович пред РИА Новости.

Европейската комисия и страните от Европейския съюз, участващи в проекта, през декември 2014 г. решиха да създадат работна група на високо ниво за развитието на газовата инфраструктура във връзка с решението на руския президент Владимир Путин да спре този проект.

Предполага се, че първата крачка ще бъде разработването на план за интеграция на пазара на синьо гориво в Югоизточна и Централна Европа. В момента заместникът на лидера на органа на изпълнителната власт на 28-те Жан-Клод Юнкер се намира в Москва, където смята да обсъди проблемите на България, коментира руската медия.

"Ние взехме предвид спирането на проекта от руска страна. Нашата позиция остава непроменена: всеки проект в областта на енергетиката, засягащ ЕС, трябва да бъде в синхрон с правилата на Брюксел.

Българското правителството се стреми да развива газовите пазари и чрез развитие на инфраструктурните връзки на страната в региона ", заяви Шевчович пред РИА Новости.

Вижте подробности тук