Китайският поризводител на смартфони Xiaomi представи два нови фаблета вчера. Фаблетите целят директна конкуренция с популярните модели iPhone 6 Plus и Galaxy Note 4, като цената им ще е наполовина на споменатите.

По-евтиният от двата фаблета - Mi Note, ще стартира от цена от 2 299 юана (371 долара) за версията с 16-гигабайтова памет. Той е с 5.7-инчов дисплей, като ще разполага с 13-мегапикселова камера от Sony, както 3 GB оперативна памет. Батерията му ще е с 3 000 mAh.

Моделът ще е с дебелина от 6.95 мм, или с около 1.05 мм по-малко от дебелината на iPhone 6 Plus. Теглото му ще е с 161 гр., или с 11 гр. по-лек от модела на Apple.

Моделът Mi Note Pro ще е с по-висока резолюция на дисплей и по-бърз процесор от този на базовия. Той ще е с резолюция от 2 К пиксела, както и наситеност от 515 точки на инч. Ще разполага с 64-битов процесор от Snapdragon, както и 64 GB вътрешна памет.

Цената му ще е 3 299 юана (532 щатски долара). По-скъпата версия ще е с процесор Qualcomm Snapdragon 810, 4GB оперативна памет.

По отношения на техническите характеристики двата нови фаблета не се отличават с особена степен на иновативност, коментират специалисти.

През изминалата седмица компанията приключи с набирането на капитал в размер на 1.1 млрд. долара, което я оценява на над 40 милиарда долара и я прави най-скъпата частна компания в света, изпреварвайки Uber.

Приходите на компанията за изминалата година са нараснали над два пъти до близо 12 млрд. долара, а печалбата преди данъци се е повишила със 135% спрямо година по-рано.

Компанията е продала над 61 милиона смартфона през изминалата година, или повишение от над 227%.