Днес започва годишната среща на Световния икономически форум, която традиционно се провежда в швейцарския ски курорт Давос.

Тази година се очаква да присъстват над 40 държави глави и министър-председатели, както и 2 500 бизнес лидери, според официалната програма на събитието.

Вижте малко интересни факти за срещата:

Първата годишна среща е проведена през 1971 г., като в нея са участвали едва 500 души. През миналата година броят на участниците бе 2 500.

Първата годишна среща е продължила 14 дни. Тази година събитието се провежда от 21 до 24 януари.

Със своите 1 560 м надморска височина Давос е най-високият град в Европа.

Населението на Давос е около 11 000 души, а средната температура през януари е -5 градуса.

Вижте още: Задръствания във въздушното пространство на Швейцария

Много хора се питат защо форумът се провежда на такова студено и отдалечено място. Отговорът е традиция. Освен това е много по-лесно да бъде обезопасено малко градче, скрито в планината, отколкото конферентен център в голям град. Не забравяйте, 40 държавни глави се очаква да присъстват.

Организаторите не обявяват конкретна информация, но се смята, че около 5 000 души охраняват града.

Първият и единствен случай, в който годишната среща на Световния икономически форум се провежда извън Давос, е през 2002 г. Тогава събирането е проведено в Ню Йорк като жест на солидарност след терористичните атентати от 11 септрември 2001 г.

Нивата на въглеродните емисии в Давос падат средно с 30% по време на годишната среща на Световния икономически форум, благодарение на въвеждането на контрол върху моторните превозни средства и използването на електрически транспорт.

Тази година около 250 журналисти са акредитирани за форума. От тях 35 ще са от CNN.

Освен всичко друго, Давос има и богата културна история. Действието на романа на Томас Ман „Вълшебната планина“ се развива в Давос. Робърт Луис Стивънсън пише последните седем глави от романа си „Островът на съкровищата“ в Давос в периода 1881-1882 г. Художникът Ернст Лудвиг Кирхнер пък е живял в Давос от 1918 г. до смъртта си през 1938 г.

Годишната среща на Световния икономически форум генерира около 45 млн. долара приходи за швейцарската икономика. Тази година се очаква да присъстват над 40 държавни глави и министър-председатели, както и 2 500 бизнес лидери, според официалната програма на събитието.

Средната възраст на участниците през миналата година е била 52 за мъжете и 49 за жените. Най-възрастният участник през миналата година бе 90-годишният бивш президент на Израел Шимон Перес.

Световният икономически форум е основан през 1971 г. от Клаус Шваб, роден в Германия преподавател в Женевския университет. В момента Шваб е изпълнителен председател на форума.

След като Централната банка на Швейцария премахна тавана за поскъпвана на швейцарския франк спрямо еврото през миналата седмица, с това значително нараснаха и цените за чуждестранните постители на форума.

Това няма да притесни много от ВИП-овете, сред които и държавните глави, представителите на академичната общност и членовете на групата на най-богатия 1%, които получават безплатен неограничен достъп.

Вижте още: Богатите и известните, които ще посетят Давос

Повечето компании, които изпращат свои ръководители, плащат доста скъпо за това.

Членството за компаниите, които искат да изпратят делегати в Давос, вече бе увеличено с 20%, в сравнение с миналогодишната среща. Оскъпяването на швейцарския франк през миналата седмица ще увеличи сметката с около 90 000 долара.

Освен това компаниите трябва да плащат по 20 000 долара на човек за присъствие на форума.

Има и други разходи за настаняване, да не говорим за допълнителните разходи за храна и напитки.

Най-обикновена вечеря в ресторант от средна класа е струвала 40 долара през миналата година. Същата вечеря тази седмица струва 50 долара.

Нощувката в хотел от средна класа пък е поскъпнала от около 600 на 700 долара.

Кой няма да присъства? Нито Барак Обама, нито Владимир Путин се очаква да да присъстват в Давос. Противно на някои слухове, папата също няма да бъде там.