Швейцарският франк регистрира безпрецедентен спад през изминалата седмица. В резултат той повлече и фондовия пазар в страната.

И докато франкът и основният швейцарски индекс възстановиха част от загубите си през тази седмица, специалистите предупреждават инвеститорите да не бързат с инвестициите си в швейцарски акции.

„Не се опитвайте да хванете падащ нож“, предупреждават от Societe Generale в писмо към своите клиенти. От банката вече понижиха и без това песимистичните си очаквания за швейцарския основен борсов индекс SMI до 7500 пункта до края на годината спрямо предходните им очаквания за 8 500 пункта.

В петък индексът приключи при ниво от 8 152.78 пункта, което е повишение от 3.2%. Той все още е с 11% под нивата си отпреди решението на швейцарската банка да прекрати фиксираността на националната си валута към еврото.

Съчетанието между отрицателни лихви и поскъпналия франк спрямо долара и еврото ще поставят швейцарските компании в изключително незавидна позиция, прогнозират от френската банка.

„Очаквайте негативни резултати от компаниите. Първи ще бъдат засегнати експортноориентираните компании в страната, те ще бъдат последвани от местните компании“, прогнозират от Societe Generale.

От финансовата институция очакват още швейцарските компании да започнат да намаляват и премахват изплащания си дивидент. Настоящата дивидентна доходност от 3% годишно е била сериозен мотив за притежаване на швейцарски акции.

В допълнение, въпреки корекцията, швейцарският пазар все още се сочи като относително скъп. Той е най-скъпият европейски пазар въз основа на съотношението цена-счетоводна стойност.

От Jefferies също смятат, че швейцарският пазар е надценен, като промянат тригодишния си „бичи възглед“. От там намаляват инвестиционните си очаквания към „мечи“.