Тази година е годината на лева при кредитите, като за пръв път откакто съществува кредитен пазар в България, в ипотечното кредитиране левът е много предпочитан като валута.

Това сподели преди дни Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

Статистиката на Българска народна банка го потвърждава. В края на септември се отчита шесто поредно месечно нарастване на кредитните портфейли на банките в лева.

Данните на централната ни банка обаче сочат и друг любопитен факт. От началото на годината, с изключение на един от месеците банките увеличават раздадените кредити в други валути (долари и франкове).

Макар и с малък темп, нарастването е факт, като в края на третото тримесечие подобни кредити за домакинствата са за общо 222.8 млн. лв.

По този повод можем отново да се обърнем към Тихомир Тошев, според когото „тегленето на кредити в долари не е добра опция за кредитополучателите, защото е възможно да станем свидетели на поскъпване на долара в дългосрочна перспектива и съответно поскъпване на кредита, който е изтеглен в тази валута“.

Кредитополучателите явно не са се поучили и от изтеглените преди началото на кризата заеми в швейцарски франкове.

Силата на швейцарския франк, който през последните години е една от най-добре представящите се валути, затрудни изплащането на заемите на доста семейства, не само в България, но и в цяла Източна Европа.

Това доведе и до образуването на доста дела срещу банките, предлагали кредити във франкове и променили в последствие лихвените нива на клиентите си.

Както знаем, кредитите в подобни валути бяха в основата на сриването на пазара на недвижими имоти в неедна европейска страна, като Унгария и Полша, например, където нивото на изтеглените кредити във валути, различни от местната или евро, бе на доста по-високо ниво от това в България.