Шефът на петролната компания BP Боб Дъдли прогнозира ниски цени на петрола още три години. Той също така добави, че цената на петрола може да изпрати нивата на горивата във Великобритания до под 1 паунд за литър.

Това се очаква да доведе до загуба на работни места и понижаващи се инвестиции в Северно море за петролния сектор.

Дъдли припомни, че цената на петрола варира, като в исторически план често се е задържала при ниски нива на търговия за по-продължителен период от време. Специалистът очаква настоящите ниски нива на петрола да се запазят поне още година.

През периода между 2010 до средата на 2014 година цената на петрола се задържа при нива от около 110 долара за барел. От юни миналата година до момента обаче цената на петрола се е понижила наполовина.

„Петролните компании, като нашата, трябва да свикнат с мисълта, че няма гаранции, че цената на петрола ще се повиши и трябва да започнем да работим в условията на ниски цени на петрола“, коментира Дъдли.

Напълно противоположни прогнози за цената на петрола направиха от италианската петролна компания Еni, откъдето прогнозират тя да се повиши до 200 долара за барел при следващия цикъл на ръст.

Изпълнителният директор на Eni Клаудио Дескалзи заяви, че петролният сектор може да ограничи разходите си с между 10 и 13% през тази година.

Ограничените инвестиции в сектора ще доведат до дългосрочен недостиг на петрол и рязко поскъпване на суровината през следващите четири до пет години, ако ОПЕК не успее с усилията си да не увеличава производството.

Постоянно ниските цени на петрола се очаква да окажат сериозен „натиск“ върху основните производители на суровината като Норвегия, Русия, Венецуела, Шотландия, Нигерия и Ангола.

Като цяло компании, като BP и другите водещи производители, ще станат свидетели на сериозно съкращаване на персонал, добява още Дъдли.