Домашно приготвеният пушен бекон отдавна е деликатес в известнтата в Китай сечуанска кухня. Месното ястие обаче в момента е подложено на критики и е определено като причината за голямото замърсяване на въздуха, според държавни ръководители в провинция Сечуан.

Община Даджоу, която се намира в североизточната част на провинция Сечуан, има проблеми с особено сериозното замърсяване на въздуха от началото на месеца, според местния център за мониторинг на околната среда.

Вижте още: Откачени неща, които се случват само в Китай

Според служител на бюрото по защита на околната среда Даджоу обаче, основната причина за това е опушването на бекона от страна на местните жители, информира China News Agency.

По-лошото е, че случващото се в Даджоу не е изолиран случай. Подобна информация има и за най-големия град в района Чунцин, където се смята, че вековната традиция по опушването на бекон стои зад покачването на замърсяването на въздуха, което може да увреди белите дробове на хората и да породи и други проблеми.

Китайските домакинства традиционно опушват бекон преди настъпването на новата година по лунния календар, която тази година се пада на 19 февруари.