Положението в Гърция ще се влоши значително в следващите месеци, но спечелилата изборите партия СИРИЗА има много голям стимул в крайна сметка страната да изплаща задълженията по облигациите си през тази година, казва Муджтаба Рахман, старши анализатор за Европа в Eurasia Group, пред CNBC.

Причината за това е, че Европейската централна банка започва изкупуването на държавни облигации и активи на стойност 60 млрд. долара месечно, като част от програмата за количествено улесняване, и лидерът на СИЗИРА Алексис Ципрас ще иска страната да бъде част от това.

"Мисля, че искат да изплатят задълженията си. Една от причините е, че ще искат да се възползват от количественото улесняване. Това ще се случи, само ако ЕЦБ си получи парите обратно. Така че Ципрас ще трябва да приеме политическата и финансовата реалност, с която, според мен, ще се сблъска," казва Рахман.

СИРИЗА спечели 36.5% от гласовете във вчерашните избори или повече, отколкото пазарите очакваха. Партията обеща да предоговори условията, срещу които Гърция получава спасителни средства, като според някои този ход може да доведе до дефолт по задълженията й и в крайна сметка излизане от еврозоната.

СИРИЗА ще е подложена и на допълнителен натиск, защото политическите проблеми и несигурността в последните два месеца засенчиха икономическия прогрес в страната, смята Рахман. Преди това икономическият растеж вървеше нагоре, а данъчните постъпления се увеличаваха, добавя той.

Гърция дължи над 350 млрд. долара на правителствени институции и инвеститори. Страната също така има плащане по емисия облигации на стойност 3.5 млрд. евро през юли, както и още 3 млрд. долара през август.