С катастрофа на моравата на Белия дом приключи полетът на безпилотен самолет, управляван за хоби от американец, предаде АП. Инцидентът е извънреден, макар и не злоумишлен, и предизвика нови въпроси около гарантиране сигурността на президента на САЩ.

След инцидента се появи мъж, който призна вината си за инцидента посреднощ. Той уточнил, че не възнамерявал да вкара машината в района на Белия дом, съобщиха пред медиите официални лица.

Не атентат, а развлечение с безпилотната машина са причина за станалото, заяви говорителят на Secret Service Браян Лири, цитиран от БГНЕС.

В момента на инцидента президентът Барак Обама и съпругата му Мишел не били в Белия дом, тъй като те са в чужбина. Не е известно дали в сградата са се намирали техните дъщери Саша и Малиа.

Това е първи подобен пробив в охраната на президентската резиденция, макар че подобни случаи е имало наблизо до Белия дом. Властите се притесняват, че куадкоптерите – безпилотни машини, задвижвани от четири перки – вече са високо технологични и спокойно могат да бъдат използвани от терористи.

Полицаи, пожарникари и представители на други служби пристигнали в Белия дом веднага след инцидента. Сградата бил тъмна, а районът около нея останал блокиран до 5 ч. сутринта, когато представителите на службите били допуснати в периметъра на инцидента.

С настъпването на деня десетина агенти на Secret Service се пръснали из ливадата на Белия дом в търсене на останки от машината в момент, в който започнал да вали сняг.

Поради инцидента отново може да се разгори публичния дебат за използването на дронове за търговски нужди в небето на Съединените щати. Детайл от това обсъждане е и загрижеността на Secret Service от целите, с които такива машини могат да се използват.