Пазарът на жилища в средно висок и висок клас комплекси през 2014 г. предложи няколко нови завършени проекта. Те обуславят малко над 4% ръст в предлагането. Към края на 2014 г., броят на жилищните единици в сегмента достига 6 550 (апартаменти/ редови или самостоятелни къщи), разположени в 47 проекта в София (концентрирани в южните квартали и в подножието на Витоша).

Свободните жилищни единици намаляват с 2% и към момента представляват 13% от всички предлагани в сегмента. През 2015 г. се очаква възобновена активност на инвеститорите и техните намерения за стартиране на строителство на няколко нови проекта. Вижте какво още отчитат и прогнозират от Colliers International.

Търсене

През 2014 г. търсенето продължава да изпреварва предлагането, продължавайки тенденцията от последните 2 години. Недостигът на завършен качествен продукт отново връща интереса към сделки с имоти в процес на строителство.

Купувачите търсят сигурност на средствата си и предпочитат комплекси с осигурено финансиране на доказани и опитни инвеститори.

Основните фактори, които определят търсенето, остават непроменени поради профила на купувачите, които продължават да бъдат с ясна визия, добре информирани за предлагането и с конкретни изисквания за имота, който търсят.

Последното проучване на Colliers за жилищния пазар, проведено в края на 2014 г., показва, че няма промяна в търсения продукт. Това са предимно семейни жилища с 2-3 спални, в среда на жизнен и социален уют за цялото семейство.

Други резултати от това проучване показват намерения за покупка на жилище сред 1/3 от участниците. Топ 3 на факторите при избор на жилище са: район, функционално разпределение и добро съотношение цена/ качество.

Следват наличието на паркомясто, зелени площи, детски площадки и места за отдих, бърз достъп до ключови артерии, обкръжаваща и социална среда и усещане за простор.

Кварталите Изток, Лозенец и тези в подножието на Витоша са предпочитани от респондентите в изследването. Профилът на участниците, възнамеряващи да закупят жилище е: възраст - 26-55 години, като тези между 36-45 г. са най-активни; работещи като консултанти или в секторите на ИТ и търговия; в мнозинството от случаите - 2-членни и 3-членни семейства.

В условията на продължаващо понижение на лихвите по депозити, не е изненада засилването на тенденцията за покупка на жилища в комплекси с инвестиционна цел - 33% от всички продадени от компанията имоти, или ръст от 14% на годишна база.

Нараства броят на купувачите, които пристъпват към инвестиция в жилищен имот, като водещи при избора им са факторите, които спомагат добрата доходност и запазването на стойността на имота във времето.

Обемът на новоотпуснатите жилищни кредити нараства успоредно с броя купувачи в сегмента, ползващи ипотечно кредитиране. 33% от реализираните през 2014 г. продажби са били финансирани от банки.

За сравнение, през 2013 г. те са само 8%.Делът на сделките с апартаменти с две спални през 2014 г. е 46% от всички сключени за годината. В сравнение с 2013 г., намалява броя на продажбите на апартаменти с три спални.

През 2014 г. те съставляват 13% от реализираните транзакции. Вътрешен анализ на Colliers отчете двоен ръст в запитванията и увеличение на броя сключени сделки с къщи през 2014 г.

Тези факти, заедно с увеличаване на предлагането на търсения продукт, биха могли да се превърнат в тенденция през 2015 г. Активният купувач в този сегмент през регистрирания период е на възраст между 30-55 години, семеен/ живеещ на семейни начала, на ръководна позиция или със собствен бизнес (54% от реализираните продажби през 2014 г.).

Цени:

Цените на жилища в средно висок и висок клас остават стабилни, като цената се движи в границите 800-1,450 евро с ДДС за кв. м., в зависимост от локацията, комплекса и допълнителните удобства, които предлага. Липсата на качествен продукт води и до опити за спекулативно покачване на цените при вторични продажби в сегмента.

Реализираните сделки през 2014 г. в средно висок и висок клас жилища са при средна цена за апартамент с две спални от 150 000 евро, апартамент с три спални 180 000 – 200 000 евро и къщи от над 250 000 евро (крайна цена и включен гараж/ паркомясто), в зависимост от типа, размера, удобствата и локацията на комплекса.

Разликата между офертна и покупна цена продължава да се стопява, което се обуславя от сближаването на очакванията на купувачите и продавачите. Средната отстъпка за жилищен имот спада до 9% през 2014 г.