Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи 5 приоритета в развитието на икономиката на страната. Сред тях са подобряване на бизнес средата и намаляване на административната тежест, насърчаване на малките и средните предприятия, максимално и прозрачно усвояване на европейските средства.

Насърчаването на инвестициите в сектори с висока добавена стойност и създаването на адекватна връзка между пазара на труда и бизнеса са станалите два акцента в развитието на икономиката.

За подобряване на бизнес средата Министерството на икономиката ще въведе електронно провеждане на процедурите по обществените поръчки. Ще се актуализира работата на администрацията чрез предлагане на набор от административни услуги до края на 2015 година.

Ще бъде намалена административната тежест върху бизнеса, което ще доведе до намаляване на разходите за фирмите до 113 милиона лева. Процедурите по стартиране на бизнес ще бъдат облекчени, като сроковете за регистрация ще бъдат съкратени до три дни, а издаването на разрешително за един месец.

С това се предвижда и намаляване на разходите за регистрация на бизнес и издаването на лицензи, като регистрацията по ДДС трябва да бъде съкратена от 14 на седем дни, съобщи БНР.

Ще се насърчава експортът посредством подобряване на достъпа на малките и средни фирми на пазара на трети страни. Министерството на икономиката ще актуализира работата на около 60-те търговски представителства на страната ни по света.

До края на февруари ще се проведе атестиране на работата на търговските представители, като се предвиждат и нови конкурси. Ще се работи и за подобряване на имиджа на България пред инвеститорите. Ще се постави фокус на инвестициите за развитие на иновационния потенциал и повишаване дела на бързоразвиващи се иновативни фирми.

Ще се работи за създаването на адекватна връзка между образованието, пазара на труда и бизнеса, като се насърчава дуалната система на обучение, посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски.