Том Стеър е основател и бивш старши съуправляващ партньор на Farallon Capital Management LLC и съосновател на OneCalifornia Bank, базирана в Оуклънд банка за развитие на общността.

Той е отговорен за финансирането на създаването на TomKat Центъра за устойчива енергия в Станфордския университет, част от Precourt Institute of Energy (Институт по енергетика).

Стеър е роден в Ню Йорк през 1957 година. Майка му, Марни (по баща Феър), е била учителка по правопис и четене в Бруклинската камара по принудително задържане, а баща му, Рой Хенри Стейер, е бил партньор в адвокатската кантора на Sullivan & Cromwell в Ню Йорк.

Той посещавал Philips Exeter Academy и се дипломира от университета в Йейл с пълно отличие по икономика и политически науки, и е избран за член в Phi Beta Kappa и ръководител на обществото Wolf's. Бил е капитан на футболния отбор на Йейл.

Стейер получил магистърска степен от Stanford Business School. Преди да се присъедини към Hellman & Friedman, Стейер работил в Goldman Sachs от 1983 до 1985 като сътрудник в отдела за риск арбитраж под ръководството на Робърт Рубин. Започва професионалната си кариера в Morgan Stanley през 1979 година.

Стеър основава Farallon Capital Management LLC през януари 1986 година. Във Farallon работят около 165 души в осем офиси в световен мащаб и е със седалище в Сан Франциско, Калифорния. Farallon се счита за пионер в практиката на инвестиране тип "абсолютна възвръщаемост" - стратегия, която има за цел да генерира положителна абсолютна възвръщаемост, независимо от посоките на финансовите пазари.

Farallon Capital използва проста стратегия. Той се опитва да постигне най-висока възвръщаемост чрез използване на фундаментален, отдолу-нагоре анализ. Том Стеър използвал различни инвестиционни стратегии, като ги е прилагал на опортюнистична основа.

Тези стратегии включват кредитни инвестиции, инвестиции в стойност, инвестиции, възникнали от събития, арбитраж по сливания, инвестиции в недвижими имоти, както и преки инвестиции. Farallon прави инвестиции в икономиките по целия свят, включително и двата развити и развиващи се пазари, както и в публичния и частния дълг.

Стеър определял пригодимостта на дадена инвестиция напълно независимо на фундаментална основа. И той трябва да е правил нещо правилно. Към края на 2011 г. Farallon беше 14-ят най-голям хедж фонд в света, с 21 милиарда долара в активи под управление.

Том обяви през октомври 2012 г., че той ще се оттегли от поста си във Farallon, за да се съсредоточи върху политическия активизъм, и по-специално върху застъпничеството му за алтернативната енергия.