Броят на милиардерите по света се е увеличил с 222 през 2014 г., като те вече наброяват рекордните 2 089 души, показва нов доклад, цитиран от CNBC.

Тримата най-богати в света - Бил Гейтс, Карлос Слим и Уорън Бъфет, вече разполагат общо с 244 млрд. долара, или с 52 млрд. долара повече от миналата година.

Гейтс остава най-богатият човек в света с лично състояние, оценявано на 85 млрд. долара, което е нараснало с 25%, в сравнение с предходната година. Слим се нарежда веднага след него с 83 млрд. долара (+38%), а Бъфет оформя челната тройка със 76 млрд. долара (+19%).

Вижте още: Страните с най-много милиардери

Не всички милиардери обаче са имали късмет през миналата година. От всичките 2 089 милиардери по света, състоянието на 869 е намаляло, докато 649 са забогатели още повече, според китайското издание Hurun Report.

Общото състояние на милиардерите по света е намаляло с 1.5% до 6.7 трлн. долара. Въпреки това сумата е по-голяма от БВП на Япония и Южна Корея, взети заедно.

През миналата година по света са се появили 341 нови милиардери, но други 95 души са изгубили статута си на хора с десетцифрено състояние, като по този начин нетният брой на новите милиардери възлиза на 222. Много от тях са от технологичната сфера.

В същото време икономическите проблеми на много развиващите се пазари, и особено в Русия, са намалили състоянието на милиардерите. Богатството на цели 60% от руските милиардери отчита спад, като най-голямо е понижението при Владимир Евтушенков и Вагит Алекперов от Лукойл, чието състояние е намаляло със 77% и 73%, респективно.

За първи път Индия може да се похвали с повече милиардери от Русия и се нарежда на трето място в класацията на страните с най-много милиардери.

Вижте още: Милиардерските дъщери на Индия

Традиционно, първото място е за САЩ с 537 милиардери, следвана от Китай, където милиардерите наброяват 430, според Hurun Report. Индия и Русия имат 97 и 93, респективно.

Китай е страната, в която милиардерите са се увеличили с най-много – 72. САЩ и Индия се нареждат на второ и трето място по ръст с 56 и 27, респективно.