Никога няма да отстъпим Източна Украйна, тя е част от страната ни и такава трябва да остане, заяви в интервю за в. "Билд" кметът на Киев Виталий Кличко.

Той оцени в някаква степен с надежда днешната визита в Москва на германския федерален канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд. Кличко изрично изтъкна респекта, който руският президент Владимир Путин изпитва към Меркел.

За перспективите пред развитието на кризата в Украйна Кличко подчерта: "Ние не желаем война, стремим се не към нещо друго, а към мир. Но трябва да е ясно, че никога няма да отстъпим Източна Украйна. Тя е част от страната ни и трябва да остане такава. Това трябва да е ясно при подписването на ново споразумение".

Попитан има ли представа към какво се стреми Путин, Кличко отговори: "Той иска цяла Украйна, иска империя, иска да изгради един нов Съветски съюз. Русия продължава да изпраща войници и оръжие в Източна Украйна. Поради което западният свят трябва още по-решително ясно да заяви, че няма да приеме агресията срещу друга държава."

На въпрос дали Украйна иска доставки на оръжие, кметът на Киев отново повтаря, че на първо место е стремежът към мир, посочва БГНЕС. Но после допълва:

"Но вижте какво става през последните месеци: Путин не се придържа към нищо обещано, все повече оръжие бива доставяно и загиват хиляди украинци. Ние искаме оръжие, с което да можем да се защитаваме, не става дума за нападателни оръжия. Никой не знае още докъде Путин възнамерява да стигне. И ние, в Украйна, защитаваме европейските граници."

Тъй като заминава за Мюнхен за участие в конференция по сигурността, на Кличко е зададен и въпрос за неговите очаквания от форума.

"Миналата година се борех за хората на Майдан като водач на опозицията. На конференцията се конфронтирахме с тогавашния външен министър за упражняваното от Янукович насилие. Тази година конференцията е по-важна: Украйна сама не може да се защитава и се нуждае от помощта на своите партньори. Искаме мир, след което най-сетне да инвестираме всички наши сили в реформите и обновяването на нашата страна."