Случва се всяка година по веднъж и обикновено към него се отправят критики, че представлява голяма корпоративна схема. Но Денят на Св. Валентин е много повече от уикенд по Hallmark.

1. Възникването му е свързано с мрачни истории.
Историците вярват, че Денят на Св. Валентин води своето начало от Древен Рим, когато е представлявал езически празник на фертилността, наричан Луперкалия.

Включвал е жертвопринасянето на животни и обвиването на жени с животински кожи, докато спрат да кървят, символизирайки тяхната фертилност. Колко романтично, нали?

2. В началото на 14-и век започва да се превръща в празник, асоцииран с любовта и романтиката.
Празникът е христианизиран. Без повече животински жертви. Празнувал се е в средата на февруари, защото мнозина са вярвали, че именно тогава птиците започват своя размножителен период – на 14 февруари.

Вижте още: 20 романтични и уединени места за двойки

Това е причината гълъбите да бъдат символ на любовта.

3. Св. Валентин не е само един човек.
Всъщност, вероятно става дума за двама или трима души. Но най-популярният „основател” на Деня на Св. Валентин е светецът Валентин, който побеждава император Клавдий Втори. По това време императорът е забранил браковете, защото е вярвал, че те разсейват войниците.

Валентин бил на друго мнение и започнал извън закона да бракосъчетава двойки. Всичко вървяло добре, докато не бил заловен. След като бил пратен в затвора, млади двойки започнали да му изпращат цветя в килията.

А след смъртта му? Е, хората са започнали да честват 14 февруари.

В историята има и други личности като Св. Валентин. Един от тях е бил дори папа.

4. Първите валентинки са изпратени през 15 век.
Но едва пред 17 век хората започват да си разменят писма и картички. Масовото производство на любовни картички започва през 40-те години на 19 век.

5. Днес Денят на Св. Валентин се е превърнал в празник за милиони пари.

Повече от 62 % от американското население празнува Деня на Св. Валентин. Общата сума, която похарчват, възлиза на 20 милиарда долара годишно. Средно един американец се бръква за 150 долара на празника. А американките? Те похарчват само 74 долара.

6. Средно около един милиард изпращат валентинки всяка година.
Рекордът по разпратени картички се държи от Коледа, но Денят на Св. Валентин му диша във врата.

7. Близо 9 милиона американци ще купят подаръци и картички на собствените си кучета.
И пухкавите домашни любимци се нуждаят от признание в любов.

8. Най-популярният подарък на този празник са цветята.
Следвани от шоколада и бижутата. Американците изпращат повече от 220 милиона рози всяка година по случай Св. Валентин. Освен това около 6 милиона двойки се венчават на 14 февруари.

Месец февруари е вторият по популярност месец за сватба. Първото място се държи от месец декември. Ех, тази Коледа!

9. Първата кутия бонбони във форма на сърце е представена през 1868 г.
В наши дни повече от 36 милиона такива кутии се разпродават по случай празника.

10. Necco Sweethearts са създадени през 1866 година. В кутията със сладки изкушения ще откриете повече от 45 израза, включително „Истинска любов”, „Прегърни ме”, „Ти си върхът”. В наши дни бонбоните могат да бъдат персонализирани.

11. Повече от 8 млрд. захарни бонбони Necco Sweethearts се произвеждат годишно.
Производството стартира броени дни след края на милагодишния 14 февруари, за да има време да се произведат достатъчно за следващия. Сметката показва, че се произвеждат по 100 000 дневно.

12. Според Durex продажбите на презервативи през февруари показват ръст.
Обикновено продажбите са най-силни около самия 14 февруари. Тогава ръстът е с 20-30 процента. И, логично, през март нарастнат продажбите на тестове за бременност.

Вижте още: 13 креативни реклами на презервативи

13. Най-разпространената декорация на Деня на Св. Валентин е дантелата.