Милионерът Гари Викърс (58 г.) и неговата приятелка Кей Кларк (42 г.) загинаха при самолетна катастрофа през 2013 година в Англия, когато резервоарът на техния Cessna, управляван от самия Викърс, е останал без гориво.

Двамата се връщали от пътуване за шопинг до Париж.

Викърс е заредил в Париж основните резервоари на самолета с 244 литра гориво, докато капацитетът им е бил 386 литра. Той заредил само толкова, колкото изчислил, че ще му е необходимо за полета, защото горивото във Франция било по-скъпо от това в Англия. В допълнителните резервоари той е имал още гориво, но не ги е употребил.

Смятал е да зареди повторно главните резервоари на летище Хауарден, близо до Честър, защото там било по-евтино. Искал е да зареди във Франция само количеството, необходимо му, докато достигне до Хауарден, но сметките му излезли грешни и полетът продължил с 45 минути повече, отколкото той е смятал. Така един от двигателите му останал без никакво гориво и самолетът се разбил, малко преди да достигне летището.

Виж още: Най-пестеливият британски милионер

Викърс не е вярвал на уредите за измерване на гориво в самолета и е проверявал ръчно нивото на горивото. Той планирал полета си на таблет, но не взел под внимание фактори като скоростта на вятъра, така че изчисленията му за времетраене на полета били грешни. Той е заредил точно за 2.15 минути, а полетът е отнел 3 часа. Не е ползвал допълнителното гориво, защото не е вярвал на уредите в самолета, които му показвали, че горивото свършва.

Бащата на Викърс е твърдял, че тези уреди са били неизправни, но разследването заключва, че всичко е било технически наред.

Викърс е бил собственик на хотел и е живеел с приятелката си в къща за 800 000 паунда в Честър, Англия. Те били заедно от 7 години. Викърс е разведем с две големи деца.

Той е пилотирал самолети от 17 години, като има 300 летателни часа.