Рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на Украйна в чуждестранна валута от ниво "СС" до "ССС".

"Понижаването на рейтинга на Украйна до ниво "ССС" е свързано с реалната вероятност страната да обяви банкрут.

Новата програма на МВФ, предвиждаща отпускането на 17.5 млрд. долара помощ на Киев за срок от 4 години, ще помогне за покриването на дефицита в платежния баланс, но въпреки това съществува голяма вероятност страната да бъде принудена да реструктурира външния си дълг", се казва в съобщение на Fitch.

"Ескалацията на конфликта в Донецка и Луганска области се отразява изключително негативно върху икономиката на страната. По наши оценки, реалният брутен вътрешен продукт на Украйна за 2014 г. се е съкратил със 7.5%, като за 2015 г. се очаква да падне с още 5%. През 2014 г. се очаква държавният дълг да съставлява 72% от БВП", отбелязват от Fitch, цитирани от БГНЕС.

"Налице са и намаляване на международните резерви на Украйна и рязък спад на националната валута спрямо долара. Всичко това прави малко вероятно планираните икономически и структурни реформи да бъдат реализирани, въпреки финансовата помощ на МВФ.

Ако страната не се справи с настоящата икономическа ситуация, я чака дълбока финансова криза", подчертават в заключение от Fitch.