Глоба от 811 879 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията на БТК. Нарушението е по чл. 36, ал. 2 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) във връзка с предлагането на таблети на привидна цена в добавка към услугата „Достъп до интернет”.

Наложената имуществена санкция на дружеството е в размер на 0.1% от общия оборот на компанията за 2013 г.

Производството е образувано по искане на членовете на Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори (НСМСКО) „ТВ Клуб 2000” - „Мултимедиа БГ” ЕООД и „Кабел-Сат Запад” ООД и на „Вирджиния - Ер Ен” ЕООД.

В хода на проучването КЗК установи, че в периода януари - юли 2014 г. БТК предлага на клиентите, които подписват нов или преподписват срочен договор за абонаментни планове „Traffic Unlimited + - S, М, L, XL”, да закупят определени модели таблети: Asus Fonepad 7, Asus Fonepad ME371MG, Lenovo A3000, Lenovo S5000, Lenovo Yoga 10.1 HD+ , Samsung Galaxy Tab 3 7 Lite и др.

Посочените устройства се предлагат на цени, значително под пазарните при сключване на 12- и на 24-месечен договор за предоставяне на достъп до интернет, както при опция на еднократно плащане, така и при покупка на лизинг.

Това, според КЗК, представлява предлагане на забранена добавка съгласно ЗЗК, което е от естество да увреди конкурентната среда.