В YouTube се появи впечатляващо видео за това как хората в Япония паркират велосипедите си, което за пореден път доказва, че тази технологично напреднала държава е помислила за всичко.

Във видеото се вижда как мъж поставя велосипеда си в нещо като асансьор, след което то влиза в метална шахта с множество поставки за велосипеди. Метално рамо поставя велосипеда на мястото му в своеобразния паркинг, докато собственикът му не се върне, за да си го прибере.

Тук става въпрос за държава, в която велосипедите не се заключват, а на собствениците на велосипеди не им се случва да открият, че им липсва едното от колелата, например.

В Япония подземни гаражи за велосипеди има от години, като зад това иновативно решение стои японската компания Giken Seisakusho Co. Това видео обаче показва красотата на механиката, благодарение на която се случва всичко това, пише Mashable.

Според уебсайта на Giken подземният паркинг, който е устойчив на земетресения, е с капацитет до 204 стандартни велосипеда и може да паркира един велосипед за 13 секунди.

Паркингът за велосипеди действа с карти и струва 1 800 йени (около 15 долара на месец), което излиза доста по-евтино от един откраднат велосипед.

Ето го и видеото: