След месеци на спекулации, британският производител на луксозни автомобили Rolls Royce потвърди, че работи по собствен модел SUV, който ще бъде първият в 111-годишната история на компанията.

"Горд съм да потвърдя, че Rolls-Royce Motor Cars разработва изцяло нов модел SUV, който ще бъде проектиран така, че да задоволи съвременния мобилен начин на живот на нашите клиенти по света," се казва в изявление на Торстен Мюлер-Отвос, главен изпълнителен директор на Rolls-Royce.

Колата ще бъде произведена в базата на компанията в Гудууд, Англия. Датата на представяне на модела тепърва ще бъде обявена.

Вижте още: Как тунинговат автомобилите си най-богатите

Говорител на компанията е заявил пред CNBC, че в процеса по разработването на SUV модела ще участват както клиенти, така и запалени почитатели на марката.

"Ще обявим кога този нов модел Rolls-Royce ще бъде на пазара след няколко години," е заявил същият говорител.

SUV моделите са поредният сегмент, в който производителите на луксозните автомобили се конкурират, като Bentley и Jaguar в момента се подготвят да пуснат своите SUV модели през 2016 г.

Rolls Royce отчете рекордна година през 2014 г., продавайки над 4 000 коли за първи път в историята си.

Продажбите на компанията в Европа нараснаха с 40%, докато в Северна Америка и Близкия изток ръстът бе от 30% и 20%, респективно.

В основата на ръста бяха моделите Ghost Series II, който бе пуснат през ноември, Wraith и флагмана Phantom.