Списъкът с реформи, който трябва да представи в понеделник гръцкото правителство, ще позволи на Атина да получи приходи над 7 милиарда евро, включително от борбата срещу трафика и чрез облагане на големите състояния, пише в понеделник германският вестник Bild.

Според всекидневника с голям тираж, който съобщава, че черпи информация от източници, близки до гръцкото правителство, планът, който трябва да представи правителството на Алексис Ципрас на кредиторите (ЕС, ЕЦБ и МВФ), има за цел да се бори срещу трафика на горива и цигари, което ще позволи на гръцката държава да събере съответно 1.5 милиарда и 800 милиона евро.

Изпълнителната власт, поета от радикалната левица, планира да събере 2.5 милиарда евро от облагане на гръцките богаташи и олигарси, и още 2.5 милиарда чрез събиране на данъчни задължения на физически лица и фирми, пише още Bild, цитиран от БГНЕС.

Като цяло, според данни на германския ежедневник, Атина ще събере по тези начини около 7.3 милиарда приходи.

След трудни преговори в Брюксел, правителството на Алексис Ципрас накрая съгласува с кредиторите удължаване на финансовата помощ за Гърция до края на юни.

Атина трябва да представи до понеделник вечерта списък с реформи, за да бъде подкрепен компромисът от нейните партньори. Гръцкото правителство се надява да бъде убедително с посочването на числа за борба срещу укриването на данъци и корупцията.

Парламентите на няколко страни, сред които и Германия, трябва след това да одобрят, но преди 28 февруари, разширяването на плана за помощ за Гърция, който правителството на Ципрас се надява да бъде последният.