Това, което се смяташе съвсем доскоро за немислимо – излизането на Гърция от еврозоната, започна да става все по-вероятно в близко бъдеще.

Европейската централна банка започва да се подготвя за потенциалното излизане на Гърция от еврозоната, според немското издание Der Spiegel, без да се дават повече подробности какво точно означава това.

Виж още: Еврогрупата решава днес за Гърция

Това се случва за пореден път, след като в най-лошите моменти на кризата от 2012 година централната финансова институция обмисляше какво ще се случи, ако Гърция напусне еврозоната.

Тогава, според финансовото издание The Financial Times, е бил разработен така нареченият „план Зет“, как би изглеждало потенциално излизане на страната от еврозоната.

През 2013 година президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че „няма план Б“ за Гърция - нещо, което към днешна дата не се приема за истина.

Финансовият министър на Малта наля допълнително „масло в огъня“. Спроед Едуард Сиклуна в момента се формира блок от страни срещу Гърция, в центъра на който стои Германия.

„Този блок е стигнал до момента, в който на Гърция ще се каже „ако искате да напуснете еврозоната – напуснете я““, смята Сиклуна, цитиран от CNBC.

„За нещастие, новите управляващи не са наясно с правилата, по които еврогрупата работи. Тези правила са напълно нови за тях“, допълва още Сиклуна.

Блокът от страни покрай Германия, за който се говори, включва имената на Холандия и Португалия. Финансовият министър на Португалия бе поредният, който заяви, че Гърция трябва да спази поетите си ангажименти.

Пазарът очаква последствията от изхода на Гърция да са преодолими за останалите европейски страни, за разлика от тежките последствия, които се очакваха за финансовите пазари през 2012 година, когато страните в Европа все още бяха в рецесия.