Финансовите министри от еврозоната се договориха да удължат с 4 месеца програмата за финансова помощ на Гърция, преодолявайки възраженията на Германия, съобщиха дипломатически източници.

"Има споразумение", заяви източник от ЕС, докато еврокомисарят Валди Домбровскис написа в Twitter: "Програмата за удължаване на помощта на Гърция може да продължи. Важно е Гърция да спазва ангажиментите си и да представя подробен списък от мерки за реформи".

На свой ред председателят еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че Гърция е потвърдила, че ще провежда структурни реформи и поела задължението да се въздържа от едностранни действия.

„Гърция се задължава да представи списък с реформи съгласно постигнатото споразумение, но според нея "затягането на коланите" е отпаднало от списъка.

Еврогрупата е задължила Гърция да подготви до вечерта на 23 февруари (понеделник) списък с реформи за спазването на поетите от Атина задължения. Според съобщението "списъкът с реформи е базиран на съществуващите договорености. Европейските и международните институции ще дадат първата си оценка дали предложенията са достатъчно основание за подготовка на поредния отчет (за състоянието на икономиката и реформите в страната).

При взаимодействие с институциите (ЕС, Европейската централна банка-ЕЦБ и МВФ) този списък ще бъде дообработен и окончателно утвърден към края на април", се казва още в съобщението.

В него специално се подчертава, че "само одобрението на този отчет" ще позволи на Гърция да получи "следващия транш от оставащите средства в рамките на програмата на Стабилизационния фонд на ЕС (EFSF)". При това отпускането на тези пари "също ще трябва да бъде одобрено от еврогрупата".

В документа се уточнява, че "властите на Гърция потвърдиха своята готовност да спазват финансовите задължения пред кредиторите своевременно и в пълен обем", посочва БГНЕС.

"Новото гръцко правителство ще представи своя списък от реформи за следващия междинен етап, при които ще даде приоритет на онези, които представляват общо интерес, а именно борбата с данъчните измами, корупцията, преструктуриране на държавната администрация и справяне с хуманитарната криза", заяви на свой ред гръцки правителствен източник.

В същото време гръцкият портал "Прото тема" пише, че в споразумението между Атина и еврогрупата за удължаване на финансовата помощ не се споменават мерки за строги икономии.

В същото време председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че Гърция "може да променя своята бюджетна политика, но всички мерки, които тя ще приема, трябва да остават в рамките на съгласуваните (с международните кредитори) целеви бюджетни показатели". Ръководителят на еврогрупата подчерта, че "не се предвижда промяната им".

Според изданието заявката на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис за удължаване на помощта е била одобрена след 4-часови консултации с Дейселблум, германския финансов министър Волфганг Шойбле и директора на МВФ Кристин Лагард.

Одобрената заявка на Варуфакис е била допълнена с разяснения по някои пунктове, съобщиха гръцки чиновници.

Освен това, по данни на гръцката страна, "постигната е договореност за гъвкавост при реализация на програмата (за помощ), което бе искане на Атина, и в нея няма никакви позовавания на мерки за строги икономии".

"Прото тема" обяснява защо европейците се съгласили да удължат кредитното споразумение само до края юни. "Причината е, че през юли-август гръцката страна трябва да погаси дълг от 6.7 млрд евро на ЕЦБ, и европейците искат да имат лост за натиск върху Гърция. Освен това към края на юни Атина трябва да изплати на МВФ кредити за 5.2 млрд долара.