Съперничеството между филмите и новият водещ не бяха достатъчни, за да донесат на ABC повече зрители. Дори обратното – има съществен спад на рейтинга на церемонията. Тя е била гледана от 36.6 милиона зрители на телевизията, което е с 6.4 милиона по-малко от 2014 година.

Това е най-ниският рейтинг за последните 6 години. Трябва да се отбележи, че рейтингът от миналата година беше рекорден за последните 10 години.

Другите две големи събития, които бяха излъчвани по телевизията тази година отчетоха ръст – наградите Златен Глобус през януари бяха гледани от 20.9 милиона души, което е най-големият брой зрители за последните 10 години. Големите награди там получиха филмите "Boyhood" и "The Grand Budapest Hotel".

Виж още: Любими звезди, които никога не са получавали Оскар

Супербоул пък е бил гледан от 114.4 милиона души. Това е най-гледаното събитие в историята не само на NBC, но и на телевизията като цяло.

Тези два факта показват, че хората не гледат телевизия по-малко, но комбинацията от номинирани, водещи и шоу е важна.

Има няколко възможни причини за падането на рейтинга на наградите Оскар:

Номинациите не са били достатъчно интересни:

Номинираните филми са с „прилични“ резултати по приходи, но не са предизвикали масов интерес. Не се знае дали щеше да бъде по-различно, ако сред номинациите бяха "Gone Girl," "Interstellar" и "The LEGO Movie".

Нямаше „вирални“ моменти:

Днес социалните медии са толкова бързи, че един „вирален“ момент, като селфито на Елън Дедженеръс от миналата година, може да доведе до ръст в броя на зрителите веднага. Тази година явно нямаше такъв.

Колкото по-дълго е предаването, толкова по-малко хора го гледат:

Тази година шоуто просрочи времето си с 48 минути и беше с 8 минути по-дълго от миналата година. По дългото шоу е убиец на рейтинг. Предварително зададеното време е 3 часа.

Това не притеснява самата телевизия, защото дори рейтингът да пада, той пак ще е по-висок от този на каквото и друго предаване телевизията би могла да пусне след Оскарите.

В момента договорът на Академията за филмово изкуство с телевизия ABC е до 2020 година. Ако броят на зрителите обаче продължи да пада това ще постави Академията в по-неблагоприятна позиция при преговори.

Предложенията да се премахнат от ефирното време някои от техническите награди, които не са от особен интерес за публиката, не се приема. Решенията в академията се вземат от представители от 17 нейни клона, като те се подкрепят взаимно и никога няма да гласуват за отпадане на ефирното време на някои от тях.