Роден в Шри Ланка рисков капиталист иска да бъде „кафявият Уорън Бъфет.” Рапърът и предприемач Джей Зи се нарича “черният Уорън Бъфет“. По света има още Бъфет на Танзания, на Индия и на Испания, както и осъден убиец, известен като “Оракулът от Сан Куентин”, заради репутацията му да подбира акции, които носят пари, докато излежава присъдата си в затвора в Калифорния.

От 2005 г. насам фразата “Уорън Бъфет на...” се е появявала над 450 пъти в медийни публикации. Има Уорън Бъфет на хазарта, на виното, на ирландския имотен пазар, на риболова, на шлеповете и на бижутата.

Нито един географски район не изглежда прекалено малък за Бъфет, тъй като в Кентъки и в Мемфис има поне по един, пише WSJ. (Засега обаче трудно се намира Уорън Бъфет от женски пол).

С увеличаването на доходността на инвестициите на най-известния инвеститор в света се увеличава и броят на хората, които ползват името му.

84-годишният милиардер е председател на базираната в Омаха Berkshire Hathaway Inc. Откакто поема контрол над компанията през 1965 г., акции й са поскъпнали с 693 518% до края на 2013 г., като, за сравнение, ръстът на индекса S&P 500 в този период е 9 841%.

Утре се очаква традиционното ежегодно обръщение на Бъфет към акционерите на компанията. Първото такова той прави точно преди 50 години. От Berkshire очакат 40 000 души по време на годишното събрание на акционерите в Омаха през май, което би било рекорд.

“Сега всички сме последователи на Уорън Бъфет,” казва Гай Спиър, който през 2008 г. плати 650 100 долара, заедно с друг инвеститор, за да получи възможността да обядва с Бъфет.

Вижте още: У. Бъфет: Отказът на Харвард бе най-важният момент в живота ми

Самият Бъфет обръща малко внимание на всичкия този шум около името му. “Бих искал Джордж Клуни да бъде Уорън Бъфет на Холивуд,” казва той.

По света има толкова много хора, които искат да бъдат като Уорън Бъфет, че през 2006 г. адвокат на Berkshire Hathaway подаде заявление за регистриране на името му като запазена марка. Този ход бе резултат до голяма степен на множеството уебсайтове, които използват името на Бъфет, за да предлагат услугите си.

Впоследствие адвокатът се отказа от молбата.

Прем Уатса, председател на базираната в Торонто Fairfax Financial Holdings Ltd., която притежава застрахователи, ресторанти и други компании по подобие на Berkshire, е известен като “Уорън Бъфет на Канада.”

Вижте още няколко човека, които са известни като „Уорън Бъфет на нещо“:

Гуо Гуангчан, определян от китайските медии като „Уорън Бъфет на Китай“, успява да превърне Fosun Group в един от най-големите китайски конгломерати, отчасти следвайки подхода към инвестициите на Бъфет.

Рапърът и предприемач Джей Зи се нарече “черният Уорън Бъфет” в своя песен от 2003 г., в която нападна критиците, омаловажаващи успехите му.

Осъденият за убийство Къртис Карол определя Бъфет като един от своите идоли и си е изградил репутация в затвора на човек, който може да подбира акции за успешни инвестиции.

Другите затворници пък наричат Карол “Оракулът от Сан Куентин,” по подобие на Бъфет, който е наричан “Оракулът от Омаха”.

Кър Нилсен, съосновател и фонд мениджър на Platinum Asset Management, е наричан „Уорън Бъфет на Австралия“ заради фокуса си върху дългосрочните инвестиции в акции, които носят стойност.

Испанският фонд мениджър Франсиско Гарсия Парамес пък е известен като Уорън Бъфет на Испания заради успехите си в инвестирането.

Вижте още: Уорън Бъфет пие Coca-Cola за закуска

Ракеш Джунджунвала, който често е наричан „Уорън Бъфет на Индия“, успява да натрупа състояние от инвестиции в подценени компании.

Японският инвеститор Уахей Такеда също е сравняван с Бъфет в родината си.