С високите си цени на дрехите, колите и градския транспорт Сингапур остава най-скъпият град за живеене в света за втора поредна година, според класацията на Economist Inteligence Unit (EIU).

Второто и третото място в класацията са за Париж и Осло, докато челната петица се оформя от Цюрих и Сидни.

Английската столица Лондон заема 11-о място и в момента е също толкова скъп град за живеене, колкото и Токио, който пък бе най-скъпият град в света, преди да бъде свален от първото място от Сингапур през миналата година.

Най-скъпият американски град е Ню Йорк, което е класиран на 22-о място.

Местата до десета позиция се заемат от Мелбърн, Женева, Копенхаген, Хонконг и Сеул. В проучването са включени над 130 града по света, като Ню Йорк е използван като база за сравнение.

Челната петица в класацията се запазва без промяна от миналата година, а европейските градове заемат пет позиции в челната десетка.

Премахването на тавана на швейцарския франк спрямо еврото обаче означава, че Цюрих и Женева биха заели първите две места в класацията, респективно, по днешните обменни курсове.

Вижте още: Факти за Сингапур, които може би не знаете

Според проучването килограм хляб в Сингапур струва 3.54 долара, докато цената на литър мляко и бутилка вино е 2.7 долара и 25.24 долара, респективно. Кутия цигари пък се купува за 10.32 долара, а литър безоловен бензин струва 1.76 долара.

Според доклада, в Западна Европа разликата става все по-голяма между водещите градове и тези, които се намират в страни от еврозоната, изпитващи икономически затруднения.

Например разходите за живот в Париж са 26% по-високи от тези в Ню Йорк, докато разходите за живот в Лисабон и Атина са с 26% по-ниски от тези в Голямата ябълка.

Пропастта е още по-голяма в Централна и Източна Европа. Киев, например, пада с 38 места в класацията заради военния конфликт в Украйна, пише Daily Mail.

Предвид поевтиняването на руската рубла, Москва и Санкт Петербург биха се наредили в долната десетка, според настоящите обменни курсове.

Преди десет години животът в Сидни и Мелбърн е бил по-евтин от този в Ню Йорк, но повишаването на разходите за живот в Австралия, зад което стои и силният местен долар, изтласка двата града нагоре в класацията.

Вижте още: 10 факта за Ню Йорк

Азия отчита видимо повишаване на разходите за живот в последните 12 месеца, въпреки че японските градове падат в класацията заради дефлацията и обезценяването на йената. Той в момента поделя 11-ото място с Лондон.

В САЩ по-скъпият долар и местната инфлация означават, че Ню Йорк, който скача с четири места в класацията, става още по-скъп за живеене.

Най-евтините градове в света се намират в Южна Азия, Северна Африка или Южна Америка, въпреки че в някои от тях има значителни политически и икономически проблеми, което означава и сериозен риск.

Най-евтиният град в света е Карачи, столицата на Пакистан. След това се нарежда Бангалор, Индия и Каракас, Венецуела, където изпитват сериозни икономически проблеми и има недостиг на основни стоки.

Каракас заемаше шесто място в класацията през миналата година, но в тазгодишната класация пада със 124 места, предвид сериозните икономически проблеми.

Индия има още три други града сред най-евтините в света – Мумбай (четвъртият най-евтин), Ченай (петият най-евтин) и Ню Делхи (шестият най-евтин).

Проучването сравнява цените в магазините на над 160 основни стоки и услуги, между които хранителни продукти, тоалетни принадлежности, дрехи, комунални сметки, цигари и вино.