Когато пристигнете в Манчестър, вероятно ще очаквате да видите мръсен, тъмен и индустриален град. Не са малко хората, които идват с това предчувствие за скучно и монотонно място, където няма да открият нищо интересно.

Но Манчестър отдавна загуби този си образ. Днес той е изпълнен с живот и прекрасна околна среда. Една от силните му страни за прииждащите туристи са музеите. В тях се съхраняват изключителни произведения на изкуството, свързани с историята на града.

С ръка на сърцето ще кажем, че има много музеи, които си заслужава да посетите тук, но пет от тях са задължителни. Те ще ви преведат през интересната история на Манчестър.

Музеят на науката и индустрията

Без съмнение това е най-добрият музей в града. Това е мястото, което не можете да си позволите да не видите. Музеят ще ви отнесе до времената на индустриалната революция.

Няколко години, които промениха съществено историята на цивилизацията и на самия Манчестър. Ще видите част от машините, които са тласнали напред текстилната индустрия. Освен това ви очаква опознавателно пътешествие с влак по маршрута на първата пасажерска линия, свързваща Манчестър и Ливърпул.

Музеят на хората

Това е специално място. Преставлява един от най-популярните музеи в Манчестър и съхранява историята на хората от града. Фокусира се върху годините на индустриална революция, но отразява също така начина на живот и облеклото на жителите на Манчестър.

Интересна находка са оригиналните табели, които са носели работниците по време на протестните шествия, борейки се за правата си. Отделено е специално място на клането при Питърлу.

Вижте още: Десет от най-древните градове в света

Музеят Манчестър

Той е насочен към детската аудитория. Музеят притежава експозиция на тема естествена история. Пълен е с всевъзможни препарирани животни, останки от фосили и от време на време интересни изненади, свързани с поставяните съвременни експозиции.

Музей на войната

Намира се в предградията на Манчестър, близо до Олд Трафърд. Музеят представлява акт на почит към Втората световна война. Гостите на музея ще бъдат изненадани от изключителния музикален съпровод – ще чуете сирени, звуци от падащи и взривяващи се бомби, както и раздирателни крясъци.

Визуалните ефекти също са на отлично ниво. Това е мястото за всички любители на историята и особено тези, които изпитват особено влечение към военното дело. В музея на войната ще се натъкнете и на останки от двете кули в Ню Йорк.

Национален музей на футбола
Интерактивен музей, посветен на историята на английския футбол. Този музей се е превърнал в символ на Манчестър. Красивата стъклена сграда съхранява част от брилиянтната историята на този спорт, както и вещи на всички отбори, участвали в английското първенство от неговото създаване.

Всички фенове на най-популярния спорт в света ще бъдат изключително щастливи да посетят Националния музей на футбола в Манчестър. Той е изпълнен с истории, спомени, моменти на липса на късмет и хиляди страници от вестници, проследяващи случващото се във футбола през годините. Прекрасно място, което не можете да пропуснете, ако сте истински фен!