За човешкия мозък и начина му на работа има стотици популярни митове. В тази статия Woman.bg представя десетте най-разпространени. Научете нещо повече и не вярвайте на псевдо-научните слухове.

Мит 1. Използваме само 10% от мозъка си

Нека започнем от най-разпространения мит, „потвърден“ от филма „Люси“. Цифрата „10“ в случая е доста условна. Най-вероятно е заета от трудовете на американския психолог Уилям Джеймс, работил в началото на ХХ век.

Джеймс смятал, че „средностатистичният човек рядко достига дори малка част от общия си потенциал“. Изказването е леко променено с добавяне на фразата „10 процента от потенциала“, изместена впоследствие от „10 процента от мозъка“.

Мит 2. С възрастта мозъкът започва да работи по-зле

Някои характеристики на мозъчната дейност с възрастта само се подобряват – например разширяването на речниковия запас, разбирането на езици, критичното мислене, контрола над емоциите. Според последните изследвания профилактика срещу „остаряването“ на мозъка са вниманието и осъзнатостта.

Участниците на експеримента са изпълнили 8-седмична програма за осъзнат контрол над стреса, в резултат на което се увеличил обемът на сивото вещество в зоните от мозъка, отговарящи за емоционалните и когнитивните функции.

Вижте останалите тук