Поради жалбата на Цветан Василев до Апелативния съд неговото екстрадиране от Сърбия бе отложено. Това пише в днешния си брой сръбският вестник "Блиц".

"По отношение на делото срещу Цветан Василев, Висшият съд в Белград сметна, че са налице всички предпоставки за неговото екстрадиране. Василев обаче веднага подаде жалба срещу екстрадирането си пред Апелативния съд и до момента няма окончателно решение". Това каза говорителят на съда от Белград Таня Кольеншич.

Василев напусна България и се предаде на белградската полиция на 16 септември, когато е получил информация, че се готви неговото убийство. Срещу него е издадена международна заповед поради измами за милиони, а съдът в София конфискува имуществото му, пише още изданието, цитирано от БГНЕС.

Василев е мажоритарен собственик на КТБ, която попадна под специален надзор на БНБ. Оттогава всички парични преводи бяха спрени. Бяха блокирани и сметки за над 3.7 млрд.долара, пише още "Блиц".

Говорителят на Апелативния съд потвърждава, че този случай вече се намира при тях и подчертава, че върху делото има гриф "Строго секретно".

"Ако Апелативният съд потвърди решението на съда от Белград за екстрадиране, тогава окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието Никола Селакович. След неговия подпис властите в Сърбия веднага започват процедура по екстрадирането на Василев, която може да продължи най-много до седем дни.

Тогава ще бъде информирана България, подготвя се чартърен полет, а часът на полета остава в пълна тайна поради сигурността на Василев", пише още белградското издание.

Вестникът припомня, че Цветан Василев е на свобода и е с отнет паспорт, но всеки ден трябва да се разписва в полицейска станция в Старата част на Белград. Василев живее в елитен хотел и има цивилна полицейска охрана.

Той е сред редките чужди граждани, който е задържан по искане на Интерпол, но не е екстрадиран, се казва в края на публикацията.