Най-обсъжданата тема през последните седмици у нас е времето. Въпреки че месецът е март, снежна пелена покри почти цялата страна.

Според синоптиците обаче не е необичайно през първия месец от пролетта да вали сняг, дори напротив. Вижте любопитни факти и статистика за последните снеговалежи и снега, като цяло.

В момента в родопската местност Рожен, където има синоптична станция на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, снежната покривка е 159 сантиметра.

Единствените места в България, на които в момента няма сняг, са Североизточна България, по Черноморието и в източната част на Горнотракийската низина.

Най-много валежи от дъжд и сняг в страната през март са регистрирани през 1909 г. Тогава в Костенец са паднали 168 литра на квадратен метър.

На 18 март 1925 г. София е била покрита с 50 сантиметра сняг. На 20 март през 1928 г. на Петрохан са измерени 138 см снежна покривка.

Вижте още: Градовете с най-много сняг в света

Най-големият снеговалеж за един сезон е измерен на връх Бейкър в САЩ през 1998-1999 г. - 28.96 м.

Най-голямата снежинка, паднала някога на земята, е с дължина 38 сантиметра и дебелина 20 сантиметра. Тя е открита в американския щат Монтана на 28 януари 1887 г.

Снегът не е бял. Той е прозрачен на цвят, а белият оттенък се получава от пречупване на светлината.

Ескимосите използват още 99 думи, означаващи сняг.

До края на този март ни очакват още валежи, прогнозират синоптиците. Те ще са от дъжд и сняг, а месецът като цяло се очертава по-студен от нормалното.