От 3 до 6 ноември в италианския град Римини ще се проведат две изложения, свързани с иновациите и околната среда - ECOMONDO и Key Energy. Какво ще се случи на тях ще разберем от Барбара Падован, мениджър проекти на Key Energy.

Госпожо Падован, какво ново да очакваме през тази година на двете изложения?

През тази година ще продължат представянията, които бяха традиционни по време на изминалите няколко години. Новостите ще са по отношение на транспорта.

Тази година ще се проведе второто издание White Evolution за енергийна ефективност на промишлените предприятия.

Новост и акцент ще се постави и върху биохимичните ресурси. Това включва превръщането на отпадъците в суровини за преработване.

Третото нещо, което може да се каже, че е новост, макар и отново да е във връзка с предходните издания, това са умните градове.

През тази година акцентът ще падне върху обществения транспорт – електрическите автобуси и др. Всяка една фирма, която е разработила някаква новост или иновация в съответния сектор, ще бъде представена по време на изложението.

Практически по време на едно изложение, свързано с околната среда, всичко е новост.

Какви са най-интересните тенденции в опазването на околната среда, които ще бъдат представени по време на изложението?

Трудно е да се каже и да се определи. Всяко едно промишлено предприятие има своите проблеми за решаване. Дали ще е в частния сектор или в публичната администрация, интересът е многопосочен и многостранен, в зависимост от това какъв проблем има за решаване.

Това, което, пак се връщам и повтарям, един от акцентите ще е за биохимичните суровини. Ще се разгледат начините за превръщане на биогаз в биометан, като гориво за ползване в различните сектори. От съвсем скоро има нова нормативна база, която позволява този процес.

Каква публика очаквате на двете изложения?

Очакваме много представители от промишлеността. Насочеността, и като семинари, и като обучения и конференции, е именно към този род дружества.

Очакваме да са активни и дружества от сферата на услугите и консултациите, като потребители, съответно структури, които ползват отпадъците като суровина за производство на енергия.

Другото, което ни радва, е, че в Европа през тази година ние ще сме единствени, нямаме конкуренция. Нашите конкуренти провеждат своите изложения на две години. Те проведоха своите изложения през изминалата година, във Франция и Германия.

През тази година на практика единственото изложение в областта на околната среда ще е панаирът в Римини. Затова очакваме голяма посещаемост, включително и от чужбина.

Нашета визия е да се превърнем в мост по отношение на иновативните технологии в областта на околната среда. Мост, който да е не само в рамките на Италия, но и в Северна Европа.

От миналата година сме в сътрудничество с панаир в Бразилия. Очакваме участници и много посещения и от тези части на света.