Глобите от 100 и 300 лв. на декар за публичните дружества, притежаващи земеделска земя, няма да влязат в сила. Това стана ясно от вчерашното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Текстът от закона за пазарите на финансови инструменти предвиждаше всички дружества, имащи акционер извън ЕС или офшорна компания, да платят по 100 лв. на декар за притежавната от тях земя след 1 май и още 300 лв. на декар при повторно нарушение.

Проблемът засягаше десетки публични дружества, търгувани на БФБ, с над 1.5 млрд. лв. капитализация от всички икономически сектори - земеделие, енергетика, фармация, химическа промишленост, металургия, хранително-вкусова промишленост, туризъм и др.

За промените се застъпиха, както от Българска фондова борса, така и от БАЛИП, БАУД, БАДДПО, БАДСИЦ, КРИБ и др.

Основната идея е, че самото публично дружество (вкл. неговите управляващи или контролиращи лица) няма възможност да проверява и осъществява каквато и да е форма на контрол върху търговията с емитираните от него акции, а също така и върху лицата, придобиващи или прехвърлящи тези акции.

Във Facebook един от вносителите на промените - Мартин Димитров от Реформаторския блок, сподели: "Добра новина - извадихме публичните компании от забраната за покупка на акции от чужденци.

Бях сезиран от десетки хора с много разумни аргументи. Цял свят се бори за инвестиции, а ние ще ги гоним и глобяваме. Днес на второ четене в Бюджетна комисия беше подкрепено нашето предложение за публичните компании да няма ограничение за покупката на акции от граждани извън ЕС. Надявам се текстовете да минат успешно и през пленарна зала", споделя още той.

"Аргументите са прости: няма как да се контролира кой купува акции и съответно няма как да се ограничи.

Забраната и въведените досега глоби от 100 лева за декар имаше опасност да ударят тежко капиталовия пазар и особено фондовете, които купуват земя. Засега разумът надделява", допълва Димитров.