В момента в сградата на Столична община се изгражда Център за управление на трафика, който трябва да е готов до края на май. Разработват се проектите за съответната модернизация на кръстовищата.

Реално той трябва да заработи от юни, тъй като вече 13 кръстовища са оборудвани през миналата година. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът на Столична община по транспорт Любомир Христов.

"До края на годината е планувано да бъдат изпълнени около две трети от проекта. Около 80 до 90 от кръстовищата ще бъдат модернизирани и включени в системата за управление, плюс изградено видео наблюдение в съответните кръстовища и системата за пресичане на хора с увреждания.

Системата предвижда и изграждане на система от датчици, които да отчитат дължината на опашките от автомобили и евентуално увеличение на зеления сигнал за преминаване и намаляване на ръчното управление", каза Христов, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че проектът е на обща стойност 10 млн. евро, като финансирането е осигурено със заем от Европейска инвестиционна банка. Към края му ще има поне 160 кръстовища, включени в проекта.

Ползите от проекта, според зам.-кмета, показват около 7% до 9% намаление на консумацията на гориво в градски мащаб, намаляване на времето за движение до 30% и около 25% намаление на отделянето на вредни емисии от колите заради престой в задръствания.

Христов посочи още, че при ремонта на "Цариградско шосе" тази година се планира организация на движението, сходна с тази от миналата година. На бул. "Черни връх" пък се изпълнява строителството на метростанцията, както и строеж на тунел на бул. "Джейм Баучер". До края на лятото се очаквало да приключат строителните работи на повърхността.

Христов допълни, че се изпълнява проект по ОПОС за доставка на 126 автобуса с газови двигатели, които до края на юни трябва да бъдат пуснати в експлоатация по линиите, по които е най-наложително.