Съединените щати започнаха във вторник военни учения в рамките на операция "Атлантическа решимост" в България и Румъния, предаде ТАСС. За това съобщи официалният представител на Пентагона полковник Стивън Уорън, цитиран от агенцията.

"Група от 173-а въздушнодесантна бригада от армията на САЩ е в Галац, където с румънските военнослужещи започнаха учения. Точно по същото време в България се проведоха учебни маневри с участието на две подразделения от командването на сухопътните сили на САЩ в Европа", подчерта Уорън, цитиран от БГНЕС.

Руската агенция припомня, че миналата седмица въоръжените сили на САЩ и Полша са провели съвместни учения за отработване на прехвърлянето на системите за противоракетна отбрана Patriot. Военното командване на САЩ и НАТО провежда операция "Атлантическа твърдост".

Наскоро командващият 173-та въздушно преносима бригада полковник Майкъл Фостър обяви, че "в рамките на ученията "Атлантическа твърдост" в България и Румъния САЩ ще разположат бригада", а след него шефът на сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис заяви: "Мислете за "Атлантическа твърдост" като за непрекъсната целогодишна поредица от учения от Естония до България".

На въпрос на независимия депутат Велизар Енчев към вицепремиера Меглена Кунева дали в крайна сметка тази бригада ще бъде постоянно базирана или временно пребиваваща и какво означава "непрекъсната целогодишна поредица от учения", Кунева отговори, че "със сигурност можем да кажем, че ще бъде изграден координационен център на НАТО в София, в който ще работят 38 човека - не говорим изобщо за база за разполагане на техника", каза Кунева.

Тя призна, че за тази година има съвместни учения повече от всеки друг път, като за тази цел ще бъде разположена бронирана техника за едно от ученията, след което тази техника ще бъде извозена от България. "Учения има, ще се провеждат - България е член на НАТО", бе последната реплика на Кунева.

Тя отказа да отговори на въпроса за възможността край Ямбол да каца най-големият американски военен транспортен самолет, който може да носи и ядрено оръжие.